Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018

Σπιτική λεμονάδα με μέντα ή χωρίς

πως φτιάχνω λεμονάδα
Σπιτική λεμονάδα

Σπιτική λεμονάδα! Το ιδανικό καλοκαιρινό αναψυκτικό φτιαγμένο απ' τα χεράκια σας!

Η σπιτική λεμονάδα είναι εξαιρετική τόσο η κλασσική γεύση όσο και συνδυασμένη με διάφορα αρώματα βοτάνων, όμως η μέντα, ο δυόσμος, η λεβάντα κτλ.
Θα φτιάξουμε λοιπόν την κλασσική λεμονάδα, και με τον ίδιο τρόπο, θα κάνουμε μια παραλλαγή με ελαφρό άρωμα μέντας.

Υλικά για 800 ml περίπου:
2,5 κιλά λεμόνια, σπιτικά και ζουμερά
1 φλιτζάνι φρέσκια μέντα (ή δυόσμο εναλλακτικά) ή μια φλούδα λεμονιού
500 γρ. ζάχαρη
2-2,5 φλιτζάνια νερό
Οδηγίες:
Η κλασσική λεμονάδα φτιάχνεται ως εξής:
Στίβουμε τα λεμόνια. Χρειαζόμαστε περίπου 600 ml χυμό.
Η ποσότητα του χυμού αλλά και της ζάχαρης, είναι ως ένα βαθμό υποκειμενική, γιατί σε άλλους μπορεί να αρέσει πιο ξινή, σε άλλους πιο γλυκιά. Όπως υποκειμενική είναι παρακάτω και η αναλογία σερβιρίσματος. Δοκιμάζετε και βλέπετε τι σας αρέσει!
Σουρώνουμε τον χυμό με λεπτό σουρωτήρι.
Βάζουμε σε μια κατσαρολίτσα 2 φλιτζάνια νερό, τη φλούδα από το λεμόνι και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε και βράζουμε να λιώσει η ζάχαρη.
Αφήνουμε να πάρει 3-4 βράσεις, αφαιρούμε τη φλούδα και προσθέτουμε το χυμό λεμόνι.
Ανακατεύουμε κι αφήνουμε να πάρει ακόμα μια βράση.
Βγάζουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με μια πετσέτα όσο να κρυώσει.
Βάζουμε τη λεμονάδα σε καθαρό, στεγνό, αποστειρωμένο μπουκάλι και τη φυλάμε στο ψυγείο.
Μπορεί να μείνει και εκτός ψυγείου γιατί το λεμόνι και η ζάχαρη είναι συντηρητικά τροφίμων από μόνα τους, οπότε καταλαβαίνετε πως δεν χαλάει εύκολα. Εξάλλου, θα την καταναλώσουμε τόσο γρήγορα, προτού μας απασχολήσει η διάρκεια...!

Αν θέλουμε να προσθέσουμε ένα ελαφρύ άρωμα μέντας στη λεμονάδα μας, μπορούμε να κάνουμε το εξής:
Αντί για νερό, θα βάλουμε αφέψημα μέντας το οποίο έχουμε παρασκευάσει με 1 φλιτζάνι μέντα και 2,5 φλιτζάνια νερό. Η διαδικασία από κει και πέρα είναι η ίδια.


Σερβίρουμε μια μικρή ποστότητα από τη λεμονάδα, το πολύ το 1/3 του ποηριού και λιγότερο (εγώ βάζω το 1/4 περίπου), γεμίζουμε με παγάκια και νερό. Γαρνίρουμε με ότι μας αρέσει, όπως φύλλα μέντας ή μια φέτα λεμόνι.

Δροσερή κι ελαφριά γεύση, η σπιτική λεμονάδα είναι ότι πρέπει για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού ...που έρχονται!


Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου