Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014

Πράσινες ελιές: Πως να φτιάξω ελιές τσακιστές

green cracked olives recipe

Πως να ετοιμάσετε όμορφες και γευστικές τσακιστές πράσινες ελιές.Οι ελιές πρέπει να είναι πράσινες, αλλά όχι πολύ άγουρες. Πρέπει να έχουν μαζευτεί τον Οκτώβριο, όχι πριν.
(Ελιές καλαμών σχιστές: πώς τις φτιάχνουμε)
green cracked olives

Συστατικά
Πράσινες ελιές
Χοντρό αλάτι

Λεμόνια
Σκόνη κιτρικού οξέως (ξυνό) προαιρετικά
Νερό
Επίσης:
1 μεγάλο μπωλ ή κουβά
1 μεγάλη κανάτα
1 αυγό
1 πλαστικό κουβά και κεραμικό βάζο ή γυάλινα βάζα
1 επίπεδο κομμάτι μάρμαρο
1 μεγάλη πέτρα ή μάρμαρο

Οδηγίες:
Διαλέξτε τις καλές ελιές, και πετάξτε όσες είναι χτυπημένες ή άρρωστες από δάκο κτλ. Βάλτε τις διαλεγμένες ελιές, μία μία, πάνω στο επίπεδο μάρμαρο και χτυπήστε τες με την πέτρα ή το άλλο κομμάτι μάρμαρο.
how to crack an olivecracked olives preparationcracked olives in brineΤο χτύπημα δεν πρέπει να είναι τόσο δυνατό ώστε να τι σπάσει στα δύο ή αν τις λιώσει τελείως. Χρειάζονται μερικά χτυπήματα και θα βρείτε πόσο δυνατά πρέπει να χτυπάτε.
Βάλτε τις τσακισμένες ελιές σε ένα μεγάλο μπωλ - λεκάνη, γεμίστε με νερό, προσθέστε μερικές φέτες λεμόνι, και σκεπάστε με μια πετσέτα ή ένα δίσκο.
Αφήστε τες εκεί για περίπου 10 μέρες, αλλά μην ξεχνάτε να αλλάζετε το νερό κάθε μέρα. Αν το ξεχάσετε, ειδικά σε ζεστές μέρες, τότε μπορεί να μυρίσουν και να χαλάσουν.
Όταν περάσουν οι δέκα μέρες, δοκιμάστε για να δείτε αν πικρίζουν ακόμα. Αν η γεύση τους σας φαίνεται καλή (από άποψη πικρίλας), τότε είναι ώρα να πάτε παρακάτω.
Χύστε το νερό, ξεβγάλτε και βάλτε τες σε ένα πλαστικό κουβά (με καπάκι) ή σε κεραμικό δοχείο.
Μέσα στην κανάτα, βάλτε νερό, αρκετό για να σκεπάσει τις ελιές. Προσθέστε αλάτι, κουταλιά-κουταλιά, και ανακατεύετε για να διαλύθεί. Ανακατεψτε και με το χέρι για μεγαλύτερη ευκολία.
brine for cracked olivesΤο αυγό θα σας βοηθήσει να δείτε αν το αλατισμένο νερό (άλμη) είναι έτοιμο, γι' αυτό κάντε δοκιμή μετά από κάθε κουταλιά αλάτι.
Αν το αυγό πάει κάτω, χρειάζεται περισσότερο αλάτι.

salted water for olivesΌταν το αυγό επιπλεύσει, όπως στην εικόνα, τότε η άλμη είναι έτοιμη.
Προσθέστε λεμόνι (2κουταλιές ανά λίτρο) και μισό κουταλάκι ξυνό.
recipe of cracked olivesΑνακατέψτε και χύστε το στον κουβά με τις ελιές. Προσθέστε μερικές φέτες λεμονιού, σκεπάστε και αφήστε τες εκεί για 3-4 ημέρες.
Την τέταρτη μέρα, ετοιμάστε νέα άλμη όπως πριν.
Βάλτε τις ελιές σε ένα κεραμικό δοχείο ή σε μικρότερα γυάλινα βάζα, σκεπάστε τις ελιές με την άλμη  κι ένα στρώμα ελαιόλαδου από πάνω (1 δάχτυλο) Κλείστε καλά τα βάζα.
prepare and serve cracked olivesΌταν ανοίγετε κάθε βάζο, φυλάξτε το καλύτερα στο ψυγείο ύστερα.

Σερβίρετε στις σαλάτες σας, ή σαν πλευρικό πιάτο με έξτρα ελαιόλαδο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου