Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018

Μαρμελάδα μούρα

μαρμελάδες
Μαρμελάδα μούρο

Μαρμελάδα μούρο! Δεν τη συναντάμε συχνά, είναι όμως πολύ γλυκιά και νόστιμη, και δεν χρειάζεται περισσότερο χρόνο από τις υπόλοιπες μαρμελάδες!


Τα μούρα είναι ένα φρούτο που το απολαμβάνουμε για λίγο καιρό, περίπου ένα μήνα, και ένα δέντρο μουριάς παράγει τόσα πολλά μούρα που είναι δύσκολο να τα καταναλώσουμε. Σκεφτήκαμε λοιπόν να φτιάξουμε μια μαρμελάδα!
Αφού τα μαζέψουμε, χρειάζεται να τα ξεσκαρτάρουμε προσεκτικά, να βγάλουμε δηλαδή τα πολύ λιωμένα που μπορεί να έχουν πιάσει και ζουζούνια.
Καλό είναι να τα κοιτάξουμε λίγο προσεκτικά, ειδικά αν έχουν προηγηθεί βροχές, γιατί τότε μπορεί να έχουν πιάσει σκουλήκι.
Εμείς κόψαμε τα κοτσανάκια τους, αλλά αν θέλετε μπορείτε να τα αφήσετε, τρώγωνται έτσι κι αλλιώς.
Υλικά για 1300-1400 ml μαρμελάδας:
3,2 κιλά μούρα περίπου
1,5 κιλό ζάχαρη
1 λεμόνι
Οδηγίες:
Ξεδιαλέγουμε τα μούρα και κόβουμε τα κοτσανάκια με ένα ψαλιδάκι. Λερώνουν λίγο τα δάχτυλα και τα νύχια, γι' αυτό αν θέλετε φορέστε γάντια.
Αφού τα συγκεντρώσουμε στην κατσαρόλα, αδειάζουμε τα υγρά που έχουν μαζευτεί.
Ρίχνουμε από πάνω τους τη ζάχαρη.
Τα μούρα είναι γλυκό φρούτο και δεν χρειάζονται πολλή ζάχαρη. Γι' αυτό μπορείτε να βάλετε και λιγότερη, 1300-1500γρ. είναι αρκετή. Μην την μειώσετε όμως περισσότερο γιατί μπορεί να μην δέσει καλά.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να λιώσει η ζάχαρη, περίπου 5-6 ώρες.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά κι αρχίζουμε το ανακάτεμα.
Τα μούρα δε θα λιώσουν από μόνα τους. Εμείς τα αφήσαμε έτσι ολόκληρα, είναι πολύ ωραία, αλλά αν θέλετε τη μαρμελάδα πιο ομοιογενή, μπορείτε να τα λιώσετε με κάτι, όπως το εξάρτημα που λιώνει τις πατάτες.
Τώρα θα αρχίσει να αφρίζει. Με ένα κουτάλι προσπαθούμε να μαζέψουμε όσο περισσότερο αφρό μπορούμε. Επίσης, βγαίνουν τα αναρίθμητα κουκουτσάκια των μούρων, είναι σα σουσαμάκια. Δεν είναι καθόλου άσχημα μέσα στην μαρμελάδα, αλλά μαζεύοντας τον αφρό, μαζεύουμε και μια ποσότητα από τα κουκούτσια.
Αφού καθαρίσουμε από τον αφρό, μετριάζουμε κάπως την φωτιά, ενώ συνεχίζουμε το ανακάτεμα και το ξάφρισμα όταν εμφανίζεται πάλι αφρός.
Όταν η στάθμη της μαρμελάδας κατέβει περίπου στο μισό, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.


Για να ελέγξουμε την πρόοδο της μαρμελάδας, βάζουμε μια κουταλιά σε ένα πιατάκι και το κουνάμε για να δούμε τη ρευστότητα. Αν είναι υγρή σα νερό, συνεχίζουμε το βράσιμο. Αν κυλά πιο αργά και στέκεται κάπως πάνω στο κουτάλι, είναι έτοιμη, οπότε την βγάζουμε από τη φωτιά. (δείτε το βίντεο)
Δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτή όταν τη βγάλουμε από τη φωτιά, γιατί όσο κρυώνει θα σφίξει λίγο ακόμα.
Χρειάστηκε περίπου 1,5 ώρα βράσιμο (σε φωτιά υγραερίου).
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και αφήνουμε την μαρμελάδα να κρυώσει.
Τη βάζουμε σε βαζάκια αποστειρωμένα με καυτό νερό και απόλυτα στεγνά.

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου