Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2015

Σπιτικό μηλόξυδο - Φτιάχνω μηλόξυδο!

how to make apple vinegar

how to make apple vinegar

Αυτή την περίοδο, που τα μήλα είναι άφθονα, είναι ότι πρέπει για να δοκιμάσετε να φτιάξετε το δικό σας μηλόξυδο!Το σπιτικό μηλόξυδο δεν είναι και τόσο δύσκολο. Στην πραγματικότητα είναι αρκετά εύκολο, χρειάζεται μόνο αρκετό χρόνο (περίπου 1 με 1,5 μήνα)

Το μηλόξυδο έχει πάρα πολλά οφέλη, όπως:
1 κουταλιά μηλόξυδο, διαλυμένο σε 1 ποτήρι νερό, βοηθά στις αλλεργίες, απώλεια βάρους, μειώνει τη χοληστερίνη και το ζάκχαρο.
Το μηλόξυδο επίσης βοηθά σε περιπτώσεις δερματικών προβλημάτων όπως η ακμή, η τριχόπτωση, τσιμπήματα εντόμων, βακτήρια, ενώ ισορροπεί το PH του αίματος, και άλλα!

Διαλέξτε μήλα βιολογικά και πλύντε τα πριν αρχίσετε.
Εν τω μεταξύ, διαλέξτε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο και καθαρίστε το καλά. Για να το αποστειρώσετε, τοποθετήστε το στον φούρνο, στους 130°C, για 20 λεπτά περίπου.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλα τα μέρη του μήλου: κομμάτια μήλου, σπόρους, κεντρικό τμήμα, φλούδια, όλα. Βάλτε τα σε ένα μπωλ, και αφήστε τα για περίπου μία ημέρα, να αρχίζουν να μαυρίζουν.
Στη συνέχεια, βάλτε τα όλα στο βάζο και γεμίστε με νερό.
how to make apple vinegarΣκεπάστε το άνοιγμα του βάζου με ένα ύφασμα, όπως τούλι ή κάποιο με λεπτή ύφανση ώστε να αναπνέει το περιεχόμενο.. Μην σκεπάσετε με καπάκι, γιατί ο αέρας πρέπει να κυκλοφορεί.
Στερεώστε το ύφασμα με ένα κορδόνι ή ένα λάστιχο.
how to make apple vinegar

Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας, μπορείτε να προσθέσετε κι άλλα κομμάτια μήλου, φλούδια κτλ. Μόλις δείτε να σχηματίζεται ένα στρώμα στην επιφάνεια του νερού, σταματήστε να προσθέτετε.

Για τουλάχιστον ένα με ενάμιση μήνα, φυλάξτε το βάζο με το ύφασμα, σε ένα σκοτεινό και σχετικά ζεστό μέρος, μακριά από το φως του ήλιου.
Στις πρώτες μέρες ήδη το νερό θα γίνει θολό, κι ένα στρώμα παχύ και κολλώδες θα αρχίσει να σχηματίζεται σταδιακά στην επιφάνεια του νερού.
Μετά από 30 με 45 ημέρες, το μηλόξυδό σας είναι έτοιμο. Μπορείτε να αρχίζετε να το δοκιμάζετε μόλις περάσει ένας μήνας. Σουρώστε σε ένα γυάλινο μπουκάλι. Δεν θα είναι διαυγές σαν αυτό που αγοράζετε από τα καταστήματα, αλλά μη σας ανησυχεί. Έτσι πρέπει να είναι.
Δοκιμάστε το στις σαλάτες σας, και ανακαλύψτε πόσο υπέροχο είναι το φυσικό μηλόξυδο, και μάλιστα, φτιαγμένο απ' τα χεράκια σας!
Με τον καιρό, θα αρχίσει να ξανασχηματίζει το κολλώδες υλικό, αυτό σημαίνει ότι εξακολουθεί η ζύμωση. Σουρώστε ξανά σε ένα καθαρό μπουκάλι.
Σας συστήνω να το σουρώνετε σε καθαρό μπουκάλι, για να διατηρείτε τη μυρωδιά και τη γεύση πιο ελαφριά.


Καλή επιτυχία!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου