Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016

Κουραμπιέδες, με βούτυρο ή με λάδι

πώς φτιάχνονται οι κουραμπιέδες
Κουραμπιέδες

Οι κουραμπιέδες γίνονται παραδοσιακά με βούτυρο γάλακτος, το οποίο δίνει και την τόσο ιδιαίτερη μυρωδιά που κάνει να μοσχομυρίζει όλο το σπίτι.


Αν όμως αποφεύγουμε τα ζωικά βούτυρα και λίπη, μπορούμε να  φτιάξουμε κουραμπιέδες με λάδι. Μοιάζουν λίγο με τα μελομακάρονα βέβαια, και το τελικό αποτέλεσμα είναι ανάμεσα στα δύο, πολύ όμως γευστικό και υγιεινό.
Εδώ θα δείξουμε και τις δύο συνταγές για κουραμπιέδες και διαλέγετε όποια σας ταιριάζει καλύτερα, ή και τις δύο.

Το βούτυρο γάλακτος, που όπως είπαμε δίνει ένα ιδιαίτερο άρωμα, είναι πιο μαλακό από τα υπόλοιπα βούτυρα και πιο εύκολο στο χτύπημα. Αν τυχόν όμως δεν βρείτε την ημέρα που θα βγείτε για ψώνια, όπως εγώ φέτος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τύπου Κερκύρας, θα το αφήσετε όμως τουλάχιστον 24 ώρες εκτός ψυγείου.

συνταγή για κουραμπιέδες
Κουραμπιέδες
Κουραμπιέδες με βούτυρο (περίπου 40-45 κομμάτια)
800γρ. αλεύρι (ή περίπου 6 κούπες)
500 γρ. βούτυρο γάλακτος (ή τύπου Κερκύρας)
2 κουταλάκια κοφτά μπέικιν πάουντερ
Ανθόνερο
Ζάχαρη άχνη (1 κιλό περίπου)
300 γρ. αμύγδαλα

Οδηγίες:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μια λεκάνη.
Βάζουμε το βούτυρο, το οποίο έχει μαλακώσει αρκετά εκτός ψυγείου, στο μίξερ και χτυπάμε στο δυνατό για 15-20 λεπτά περίπου. Γίνεται και με το χέρι, αν έχετε υπομονή και χρόνο.
Είναι έτοιμο όταν ασπρίσει στο χρώμα και γίνει αφράτο σαν κρέμα.
Τότε ρίχνουμε 1 ποτήρι ζάχαρη άχνη και χτυπάμε για άλλα 5 λεπτά.
Βάζουμε στο μίξερ το εξάρτημα ζυμώματος.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι καθώς ζυμώνει το μίξερ, στη μεσαία ένταση.
Προσθέτουμε 1 φλιτζανάκι του καφέ ανθόνερο και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
Όταν η ζύμη πλάθεται χωρίς να κολλά στα χέρια, είναι εντάξει.
Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ζυμώνουμε για να αναμειχθούν καλά. Τα αμύγδαλα συνήθως χρησιμοποιούνται καβουρδισμένα και ξεφλουδισμένα (χωρίς το καφετί περίβλημα), μπορούμε όμως να τα χρησιμοποιήσουμε και ωμά και αξεφλούδιστα. Επίσης, το καβούρδισμα μπορούμε να το κάνουμε και χωρίς βούτυρο, μέσα σ' ένα κεραμικό σκεύος πάνω σε μέτρια φωτιά.
Σε όλες τις περιπτώσεις, τα ψιλοκόβουμε πριν τα προσθέσουμε στη ζύμη.
 Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στα σχήματα που θέλουμε, και τους τοποθετούμε σε ταψιά με λαδόκολλα, αραιά, για να μην κολλήσουν κατά το ψήσιμο -φουσκώνουν κάπως.

Τους ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου.

Τους αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Τους βρέχουμε με ανθόνερο από την κάτω πλευρά και τους ακουμπάμε σε μια επιφάνεια/δίσκο, όπου έχουμε πασπαλίσει ζάχαρη άχνη. Τους βρέχουμε κι από πάνω και πασπαλίζουμε με άχνη. Αν βρούμε ανθόνερο σε μπουκαλάκι με σπρέι, είναι ιδανικό γιατί βρέχει ομοιόμορφα.
Μπορούμε επίσης, να τους βουτήξουμε σε μπωλ με άχνη, αφού πρώτα τους ψεκάσουμε με ανθόνερο.
Βάζουμε τους κουραμπιέδες σε πιατέλα και πασπαλίζουμε ξανά με την υπόλοιπη άχνη.





 ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τα μελομακάρονα της γιαγιάς
Κουραμπιέδες νηστίσιμοι με λάδι (22 περίπου κομμάτια):
1 ποτήρι ελαιόλαδο
3-4 κούπες αλεύρι
Ζάχαρη άχνη
Ανθόνερο
1 κουταλάκι σόδα μαγειρική
Χυμό από 1 λεμόνι
Λίγο ξύσμα λεμονιού
1 φλιτζανάκι κονιάκ
1/2 κουταλάκι κανέλλα
Βανίλια στη μύτη του κουταλιού
1/2 ποτήρι αμύγδαλα

συνταγή για κουραμπιέδες
Κουραμπιέδες με λάδι
Οδηγίες:
Η παρασκευή των κουραμπιέδων με λάδι είναι παρόμοια με την παραπάνω.
Χτυπάμε το λάδι στο μίξερ για 15' λεπτά περίπου. Προσθέτουμε 1/2 ποτήρι άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε το κονιάκ, την κανέλλα, την βανίλια, το ξύσμα λεμονιού, τη σόδα διαλυμένη στον χυμό, και τέλος, το αλεύρι, ζυμώνοντας συνεχώς.

Όταν η ζύμη πλάθεται χωρίς να κολλά στα χέρια, προσθέτουμε και τα αμύγδαλα και ζυμώνουμε να αναμειχθούν. (βλέπε παραπάνω για τα αμύγδαλα).
Στη συνέχεια, πλάθουμε τους κουραμπιέδες και τους ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου.
Γαρνίρουμε με άχνη όπως παραπάνω.

Καλή επιτυχία και Καλά Χριστούγεννα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου