Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

Ψήσιμο σε ξυλόφουρνο, όλη η διαδικασία

πώς ανάβουμε τον ξυλόφουρνο

Πώς ανάβουμε τον ξυλόφουρνο, τι και πώς ψήνουμε σ' αυτόν. Ο ξυλόφουρνος στις μέρες μας, που ο περισσότερος κόσμος ζει στις πόλεις και στα διαμερίσματα, δεν χρησιμοποιείται πια τόσο συχνά σε οικιακό επίπεδο όπως τα παλιά χρόνια. Δεν παύει όμως να κάνει το καλύτερο και νοστιμότερο ψήσιμο σε ψωμιά, φαγητά, γλυκά και ό,τι άλλο μπορεί να μαγειρευτεί σε φούρνο.


Το άναμμα και το ψήσιμο σε ξυλόφουρνο είναι μια διαδικασία που παίρνει μια ολόκληρη μέρα συνήθως, αν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε όλα τα στάδια της θερμότητας και να ετοιμάσουμε όσο περισσότερα φαγητά ψωμιά κ.α. Γιατί φυσικά έναν ξυλόφουρνο δεν τον ανάβουμε κάθε μέρα αλλά το πολύ μια φορά την εβδομάδα, ίσως και πιο αραιά. Μπορούμε όμως να ετοιμάσουμε ψωμί και φαγητά για πολλές μέρες!

Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε όλη τη διαδικασία προετοιμασίας και ψησίματος στον ξυλόφουρνο:


Σε καθαρό από στάχτες φούρνο, τοποθετούμε στο κέντρο ένα τσαλακομένο χαρτί (εφημερίδα, χαρτί κουζίνας κτλ). Δεν χρησιμοποιούμε χημικά προσανάμματα ή πετρέλαια, γιατί όπως καταλαβαίνει ο κοινός νους, κάτι τέτοιο θα ήταν επιβλαβές για το φαγητό μας. Μπορούμε μάλιστα να αποφύγουμε και την χρήση επεξεργασμένου χαρτιού, και αντί για εφημερίδες κτλ. χρησιμοποιούμε μικρά προσανάμματα ξύλου, φλοιούς δέντρου και μικρά ξερά κλαδάκια. Σ' αυτήν την περίπτωση, θέλει λίγο παραπάνω υπομονή ώσπου να πάρει, και λίγο περισσότερο χρόνο, αλλά αν επιδιώκουμε ένα απόλυτα υγιεινό ψήσιμο, ίσως αξίζει τον κόπο.
Γύρω από το αρχικό μας προσάναμμα λοιπόν, στήνουμε τα ξύλα μας. Στήνουμε ένα είδος πύργου από ξύλα, τοποθετώντας κι άλλα προσανάμματα στο εσωτερικό. Ο τρόπος που τοποθετούμε τα ξύλα (βλέπε βίντεο) επιτρέπει στον αέρα να κυκλοφορεί έτσι ώστε να αναπτύξει φλόγα και να ανάψουν σταδιακά τα πιο χοντρά ξύλα.
Έτσι, τοποθετούμε ένα κουτσουράκι μπροστά από το προσάναμμα κι ένα πίσω, παράλληλα μεταξύ τους. Από πάνω, τοποθετούμε ένα δεξιά κι ένα αριστερά, κάθετα στα πρώτα. Συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο, στήνουμε ένα πυργάκι 6-7 ορόφων. Όσο ανεβαίνουμε, και στο πάνω-πάνω μέρος, τοποθετούμε όλο και πιο χοντρά ξύλα, ενώ στο εσωτερικό πλαίσιο βάζουμε μερικά προσανάμματα για να βοηθήσουμε τη φλόγα να ανέβει.
Ανάβουμε το προσάναμμα στη βάση με έναν αναπτήρα με μακρύ στέλεχος. Σκαλίζουμε για να κυκλοφορήσει ο αέρας (βλέπε βίντεο), προσθέτοντας νέο προσάναμμα ώσπου να δυναμώσει η φλόγα και να αρπάξουν τα υπόλοιπα προσανάμματα και ξύλα.
Μόλις πάρει και ο 2ος όροφος εσωτερικά, η φωτιά μας έχει ανάψει καλά. Την προσέχουμε διαρκώς γιατί δεν θέλουμε να σβήσει ή να χαμηλώσει. Πρέπει να πάρουν όλα τα ξύλα, ενώ εξακολουθούμε να την τροφοδοτούμε με νέα καυσόξυλα ώσπου να πάρει τη σωστή θερμοκρασία ο φούρνος και να ετοιμαστεί για ψήσιμο.
Χωρίς να αφήσουμε τη φωτιά από το νου μας, τώρα είναι ώρα να ζυμώσουμε τα ζυμάρια των ψωμιών μας, και να ετοιμάσουμε τα φαγητά που θα βάλουμε πρώτα (αν και αυτά μπορούμε να τα έχουμε ήδη έτοιμα), να ανοίξουμε το φύλλο για τις πίτες μας κτλ.
Ο χρόνος που χρειάζεται για να ετοιμαστεί ο φούρνος δεν είναι συγκεκριμένος, γιατί εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η θερμοκρασία του περιβάλλοντος (καλοκαίρι, χειμώνας), από το αν είναι βρεγμένος ή νοτισμένος ο φούρνος κτλ. Στη δική μας περίπτωση (βίντεο) ο φούρνος είχε υγρασία από τις βροχές και ο μήνας ήταν Φεβρουάριος. Πήρε περίπου 2 ώρες για να ετοιμαστεί. Όπως καταλαβαίνουμε, το καλοκαίρι ο χρόνος είναι λιγότερος.
προετοιμασία ξυλόφουρνου
Πώς καταλαβαίνουμε τώρα ότι ο φούρνος είναι έτοιμος; Όση ώρα ανάβει η φωτιά (πάντα με ανοιχτή πόρτα) τα τοιχώματά του πρώτα μαυρίζουν και όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, ασπρίζουν πάλι, ξεκινώντας από το πάνω μέρος του θόλου. Όταν ασπρίσουν έως κάτω, ο φούρνος είναι στην πιο καυτή θερμοκρασία του και μπορούμε να τον ετοιμάσουμε για ψήσιμο.
Πρώτα, πρέπει με ειδικό φτυαράκι να σπρώξουμε όλα τα κάρβουνα περιμετρικά μέσα στο θόλο. Προσέχουμε να τα ισομοιράσουμε γύρω-γύρω.
Στη συνέχεια, παίρνουμε την κατάλληλη συρμάτινη βούρτσα και σπρώχνουμε ότι έχει απομείνει, σκουπίζοντας όλη την επιφάνεια που θα ακουμπήσουμε τα φαγητά και τα ψωμιά μας.
Κατόπιν, με ένα πανί δεμένο σε μακρύ στέλεχος, το οποίο έχουμε βρέξει με νερό, περνάμε όλη την επιφάνεια για να καθαρίσουμε τις πολλές στάχτες. Επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές για να το καθαρίσουμε όσο καλύτερα γίνεται, μην περιμένετε όμως να γίνει και παρκέ. Εφόσον τα ξύλα μας είναι καθαρά, δεν υπάρχει κανένας φόβος από την ελάχιστη στάχτη που μπορεί να πάει πάνω στα ψωμιά.
Αφού τελειώσουμε και με το καθάρισμα, αρχίζουμε το ψήσιμο. Πρώτα μπαίνουν τα φαγητά σε ταψιά, αυτά που θέλουν βράσιμο σε μεγάλη θερμοκρασία (άνω των 200), ακολουθούν πίτσες, ψωμιά μέσα σε φόρμες, παράλληλα μπαίνουν και τα ψωμιά μας (χωρίς φόρμες), και μετά οι πίτες. Καθώς περνά η ώρα (ύστερα από 2 με 3 ώρες) μπαίνουν τα γλυκά (κουλουράκια, και διάφορα γλυκά) και ακολουθούν φαγητά που θέλουν σιγοβράσιμο με τις ώρες (κλεισμένα σε γάστρες ή πήλινα) παξιμαδιάσματα παξιμαδιών, αποξήρανση ξηρών καρπών, φρούτων και λαχανικών.
Όση ώρα ψήνουμε, η πόρτα του φούρνου είναι κλειστή. Ελέγχουμε όμως τακτικά, ειδικά στην αρχή-αρχή που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και αρπάζουν πολύ εύκολα. 

  • Προσέχουμε ακόμα να μην ακουμπουν στα κάρβουνα γιατί θα αρπάξουν μονόπλευρα.
  • Τα γυρίζουμε και τα αλλάζουμε θέσεις για καλύτερο ψήσιμο.
  • Στο βάθος ψήνονται πιο γρήγορα απ' ότι έξω έξω.
  • Μπορούμε να βάλουμε και μια σχάρα εντός του φούρνου για να εξοικονομήσουμε χώρο, ψήνοντας σε δύο επίπεδα.

Το ψήσιμο σε ξυλόφουρνο χρειάζεται καλή οργάνωση κινήσεων, πράγμα που επιτυγχάνεται με την εμπειρία, ώστε να κάνουμε όλες τις δουλειές με τη σειρά (άναμμα, προετοιμασία φαγητών, ζύμωμα, φούσκωμα κτλ κτλ) Κι αν κάψουμε και κάτι στην αρχή, δεν πειράζει! Έτσι μαθαίνουμε!

Τη νοστιμιά του ψωμιού και του φαγητού που έχει ψηθεί σε ξυλόφουρνο τίποτα δεν μπορεί να την ανταγωνιστεί!

Ευχαριστώ πολύ τη φίλη και γειτόνισσα Όλγα που μοιράστηκε μαζί μου τις γνώσεις και την εμπειρία της

Σύνδεσμοι σχετικοί με τον ξυλόφουρνο:
2 σχόλια: