Παρασκευή, 6 Απριλίου 2018

Πασχαλινά κουλουράκια

λαμπροκούλουρα
Λαμπριάτικα κουλούρια

Λαμπριάτικα κουλουράκια! Για να μυρίσει το σπίτι Πάσχα! Πώς τα φτιάχουμε.

Μια παραδοσιακή συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια, που θα την φτιάξουμε όλη στο χέρι (βίντεο), χωρίς μίξερ. Σε όλες τις παλιές συνταγές βλέπουμε περιγραφές όπως, "τρίβουμε το βούτυρο", που σημαίνει πως έκαναν όλη την επεξεργασία με το χέρι.
Εμείς εδώ θα το κάνουμε με το σύρμα και σε κάποια άλλη συνταγή θα το δείξουμε και τελείως με το χέρι.
Το χτύπημα με το χέρι θέλει αρκετή δύναμη και αντοχή, αλλά είναι μια καλή ευκαιρία να φτιάξετε τα κουλουράκια με όλη την οικογένεια κι έτσι να βοηθήσουν όλοι! Φυσικά, μπορείτε να ακολουθήσετε ακριβώς την ίδια διαδικασία, με τα ίδια υλικά, χρησιμοποιώντας το μίξερ.

Τα υλικά, για 140-150 κουλουράκια:
1600γρ. αλεύρι
320γρ. βούτυρο (φρέσκο ή μαργαρίνη)
320γρ. γάλα
350γρ. ζάχαρη
2 κουταλάκια σόδα (ή αμμωνία)
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ (προαιρετικό)
6 αυγά (4 για τη ζύμη, 2 για την (επάλειψη)
1 κουταλάκι βανίλια

Οδηγίες:
Πρώτα, κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν και την βανίλια, για να το έχουμε έτοιμο όταν έρθει η σειρά του.
Ύστερα, σε ένα μεγάλο μπωλ, βάζουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, και το λιώνουμε όσο καλύτερα μπορούμε, να μην έχει σβώλους.
Προσθέτουμε την ζάχαρη και αρχίζουμε το ανακάτεμα και χτύπημα, ώσπου να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να ασπρίσει στο χρώμα. Εδώ είναι το πιο δύσκολο ίσως, εφόσον το κάνουμε με το χέρι, γιατί θέλει αρκετή επιμονή. Αν στομώνει το σύρμα, το καθαρίζουμε κάθε τόσο με ένα μαχαιράκι.
Μόλις γίνει σαν πάστα και ασπρίσει, προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα!
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γάλα, όπου έχουμε διαλύσει τη σόδα, και εξακολουθούμε να χτυπούμε.


Αν θέλουμε να δώσουμε επιπλέον άρωμα, διαλύουμε τη σόδα σε ένα φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι. Αφαιρούμε αντίστοιχη ποσότητα υγρού από το γάλα.
Αφού χτυπήσουμε καλά, αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο, ανακατεύοντας, μέχρι εκεί που θα πρέπει να αρχίσουμε να ζυμώνουμε. Τότε αφήνουμε το σύρμα και ζυμώνουμε πλέον με τα χέρια, προσθέτοντας αλεύρι μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Στο μίξερ αλλάζουμε εργαλείο, βάζουμε αυτό του ζυμώματος.
Από τα δύο αυγά που έμειναν, χτυπάμε τους κροκούς με λίγο νερό.
Πλάθουμε τα κουλουράκια μας σε ότι σχέδια θέλουμε, αλείφουμε με το αυγό την επιφάνεια και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου, μόλις πάρουν ωραίο χρώμα.
Όσο πιο παχουλά είναι άψητα, τόσο πιο φουσκωτά και μεγάλα θα βγούν ψημένα. Γι' αυτό, αν τα θέλετε λεπτοκαμωμένα, πλάστε τα κορδόνια αρκετά λεπτά.
Δεν βάζουμε πάρα πολλά κουλουράκια στο ταψί, υπολογίζουμε πως θα φουσκώσουν και θα κολλήσουν μεταξύ τους.

Καλή επιτυχία και Καλή Ανάσταση!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου