Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018

Σκορδόψωμο-κριτσίνι

Κριτσίνια με σκόρδο
Σκορδόψωμα

Ας φτιάξουμε μικρά σκορδόψωμα-μπαστουνάκια που μοιάζουν με κριτσίνια.


Θα τα φτιάξω με τη ζύμη που χρησιμοποιώ για τις πίτσες. Είναι εύκολη, φουσκώνει γρήγορα και πλασμένη σε λεπτά σχήματα, όπως η πίτσα ή τα μπαστουνάκια, γίνεται όμορφα τραγανή απ' έξω και μαλακιά από μέσα.


Υλικά (για 70 περίπου κομμάτια) :
3 φλιτζάνια αλεύρι (και κάτι)
1 φακελάκι μαγιά
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο (περίπου)
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
1 κουταλάκι καστανή ζάχαρη
3-5 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα το μέγεθος της σκελίδας)
Ρίγανη
Πιπέρι
Οδηγίες:
Σ' ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε 3 φλιτζάνια αλεύρι και ανακατεύουμε με το αλάτι και τη ζάχαρη.
Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νεράκι, την αφήνουμε λίγα λεπτά στην άκρη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.
Προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε και το σκόρδο λιωμένο.
Ανακατεύουμε και αρχίζουμε το ζύμωμα με το χέρι.
Αν χρειάζεται, προσθέτουμε μερικές κουταλιές χλιαρό νερό.
Ρίχνουμε λίγο ακόμα λάδι στα χέρια μας και ζυμώνουμε με το ελαιόλαδο.
Η ζύμη πρέπει να είναι ελαφριά, μαλακιά και εύπλαστη.
Την αφήνουμε σκεπασμένη να φουσκώσει για καμιά ωρίτσα (αν κάνει ζέστη, π.χ. καλοκαίρι, και λιγότερο)
Την ξαναζυμώνουμε λιγάκι, και αφού πασπαλίσουμε με λίγο αλεύρι τον πάγκο μας, πλάθουμε τα σκορδο-ψωμο-κριτσινάκια μας.
Τα λαδώνουμε με τα δάχτυλα και τα πασπαλίζουμε ή τα κυλάμε σε ρίγανη και πιπέρι.
Ψήνουμε για 12-15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς.
Για να βγούν περισσότερο ψωμάκια και λιγότερο κριτσίνια, δηλαδή να μην ξεραθούν πολύ, θα πρέπει να τα παρακολουθούμε κατά το ψήσιμο για να τα βγάλουμε μόλις πάρουν ένα ωραίο καστανο-χρυσαφί χρώμα.

Τα σκορδοψωμάκια τρώγωνται (ταχύτατα) μόνα τους σαν σνακ, αλλά συνοδεύουν θαυμάσια και οποιοδήποτε φαγητό ή σαλάτα!
Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου