Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018

Σταφιδόπιτα - Νηστίσιμα γλυκά

νηστίσιμα γλυκά
Σταφιδόπιτα

Σταφιδόπιτα με αμύγδαλα, ένα γλυκό νόστιμο, γλυκό όσο πρέπει και νηστίσμο!


Η παρασκευή της σταφιδόπιτας είναι εύκολη και η δοσολογία της συνταγής είναι για ένα ταψί διαμέτρου 38 εκ. Το ταψί μπορεί να είναι αντικολλητικό ή αν δεν έχετε στο συγκεκριμένο μέγεθος, χρησιμοποιήστε ένα μικρότερο αλλά με ψηλά τοιχώματα, γιατί θα φουσκώσει.  Αλλιώς χρησιμοποιήστε ένα απλό ταψί το οποίο θα αλείψετε καλά με μαργαρίνη, τόσο τον πάτο όσο και τα τοιχώματα ή κόψτε και τοποθετήστε επιμελώς χαρτί ψησίματος.


Υλικά που θα χρειαστούμε:
  • 1 ποτήρι αμύγδαλα κοπανισμένα
  • 1 ποτήρι σταφίδες
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1/2 ποτήρι τσίπουρο ή ρακή
  • 2 ποτήρια χυμό πορτοκάλι
  • 2 κουταλάκια σόδα
  • 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλιά κανέλλα
  • 1 κουταλάκι γαρύφαλλο κοπανισμένο ή σε σκόνη
  • 1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
  • Αλεύρι, περίπου 4,5 κούπες

Οδηγίες
Σε ένα μεγάλο μπωλ, χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη. Μπορείτε να το χτυπήσετε στο χέρι με το σύρμα, δυνατά για ένα πεντάλεπτο τουλάχιστον ή να χρησιμοποιήσετε μίξερ. Το δεύτερο είναι ευκολότερο, αλλά γίνετε και με το χέρι.
Το λάδι θα ξανοίξει λίγο στο χρώμα με το χτύπημα.
Προσθέτουμε το αλκοόλ και στη συνέχεια τη σόδα διαλυμένη κουταλάκι κουταλάκι στα δύο ποτήρια χυμού.
Συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε την κανέλλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα, τις σταφίδες και τα αμύγδαλα.
Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι αναμεμειγμένο με το μπέικιν. Προσθέτουμε κούπα κούπα ανακατεύοντας, όσο να γίνει ένας παχύρευστος χυλός, όχι πολύ σφιχτός.
Αδειάζουμε στο ταψί ομοιόμορφα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο περίπου 50-60 λεπτά, αναλόγως τον φούρνο. Π.χ. σε φούρνο γκαζιού θέλει περίπου 50 λεπτά, όσο να πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα η επιφάνεια.
Η πίτα θα πρέπει να φουσκώσει τουλάχιστον 2,5 με 3 φορές το αρχικό πάχος του χυλού.
Αφήστε να κρυώσει καλά προτού την βγάλετε ή την κόψετε.


Η σταφιδόπιτα είναι πολύ νόστιμη και θρεπτική, ιδανική και για την περίοδο των νηστειών! 


Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου