Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2018

Αλλαγή φθαρμένης σίτας πόρτας χωρίς ειδικά εργαλεία- Καν'το μόνος σου

επισκευή σίτας
Αλλαγή φθαρμένης σίτας
Οι σίτες στις πόρτες και στα παράθυρα μπορεί να φθαρούν εύκολα, είτε από μικροατυχήματα, είτε από ζωάκια κ.α. 

Η αλλαγή της φθαρμένης σίτας δεν είναι ούτε δύσκολη, ούτε πολυέξοδη αν χρειαστεί να την κάνουμε μόνοι μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ξέρουμε πώς, και λίγο από τον χρόνο μας!


επισκευάζω σίτα
Τι θα χρειαστούμε:
  • Σίτα, πρώτα απ' όλα, την οποία μπορούμε να προμηθευτούμε από ένα χρωματοπωλείο και κοστίζει ελάχιστα.
  • Δύο κατσαβίδια ίσια, ένα με μικρή μύτη κι ένα με πιο μεγάλη.
  • Ένα κοπίδι (φαλτσέτα).
  • Τέλος, ίσως χρειαστεί ένα πολυκατσάβιδο με αποσπώμενες μύτες, αστεράκι ή άλεν, στην περίπτωση που πρέπει να ξεβιδώσουμε κάποιον από τους μεντεσέδες της πόρτας για να την βγάλουμε. Αλλά αυτό μπορεί να μην χρειαστεί καν.


φθαρμένη σίτα αλλαγή
Αφού βγάλουμε την πόρτα από τη θέση της, την τοποθετούμε σε οριζόντια θέση. Το καλύτερο είναι να έχουμε μια σταθερή επιφάνεια, όπως ένας πάγκος ή ένα μεγάλο τραπέζι για να ακουμπάει σταθερά. Αν όχι, όπως στην δική μας περίπτωση που δεν είχαμε κάτι τέτοιο, την ακουμπάμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην κουνάει και να μπορούμε να ασκήσουμε πίεση όπου χρειαστεί.

Οι σίτες της πόρτας είναι συνήθως δύο κομμάτια στερεωμένα περιμετρικά με λάστιχα, τα οποία καλύπτονται εξωτερικά από αλουμινένια καπάκια.

αλλαγή σίτας
Πρώτα λοιπόν, θα βγάλουμε αυτά τα καπάκια.Ξεκινάμε από οποιοδήποτε, τοποθετώντας και σπρώχνοντας το λεπτό κατσαβιδάκι ανάμεσα στη σίτα και στο καπάκι. Το στρίβουμε αριστερά δεξιά για να αρχίσει λίγο να ανασηκώνεται. Κάνουμε το ίδιο κατά μήκος του καπακιού, μέχρι να ανασηκωθεί τόσο όσο να μπορέσουμε να το τραβήξουμε.
Δεν το τραβάμε όλο μαζί γιατί το αλουμίνιο μπορεί να στραβώσει. Το τραβάμε λίγο λίγο όσο ξεκουμπώνει, ώσπου να το βγάλουμε όλο.
Αφού βγάλουμε τα καπάκια, θα αποκαλυφθούν τα λάστιχα που στερεώνουν τη σίτα. Αυτά βγαίνουν εύκολα, αρκεί να ανασηκώσουμε με το κατσαβίδι λίγο την άκρη και να τα τραβήξουμε. Αν έχουν πιάσει σκόνη και βρωμιά, μπορούμε να τα πλύνουμε με ένα σφουγγάρι και σαπούνι.
αλλάζω σίτα
Το ίδιο κάνουμε και με την κάσα της πόρτας αλλά και τις εγκοπές όπου μπορεί να έχει μαζευτεί βρωμιά. Παίρνουμε δηλαδή ένα βρεγμένο πανάκι ή ένα πινελάκι (για τις εγκοπές), και καθαρίζουμε.
Απλώνουμε την καινούργια σίτα σε ένα ενιαίο κομμάτι, επάνω από την πόρτα, και την ισιώνουμε όσο μπορούμε να ευθυγραμμιστεί με την πόρτα. Η απόλυτη ευθυγράμηση ούτως ή άλλως δεν διακρίνεται με το μάτι, κοιτάζουμε μόνο να μην κάτσει λοξά.
Για την τοποθέτηση του λάστιχου, υπάρχει ειδικό ροδάκι, αλλά εδώ θέλουμε να δούμε πώς μπορεί να αλλαχτεί μια σίτα με ότι εργαλεία έχουμε στο σπίτι, χωρίς να μπούμε σε επιπλέον έξοδα.
(Δείτε το επεξηγηματικό βίντεο)
Ξεκινάμε να τοποθετούμε τα λάστιχα συγκράτησης, από το κάτω ή το πάνω μέρος. Ελέγχοντας ακόμα μια φορά την ισιάδα της σίτας, πιέζουμε την άκρη του λάστιχου στην άκρη της εγκοπής. Τεντώνοντας ελαφρά τη σίτα με το ένα χέρι, για να την κρατήσουμε, αρχίζουμε να πιέζουμε το λάστιχο με τον αντίχειρα κατά μήκος, για να μπεί μέσα στην εγκοπή του.
πώς αλλάζω σίταΑν η πίεση αυτή είναι δύσκολη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μεγάλο κατσαβίδι (ή ακόμα και ένα ξυλάκι) για να ασκήσουμε μεγαλύτερη δύναμη (βλέπε βίντεο). Πιέζουμε με την μύτη του κατσαβιδιού πάνω στο λάστιχο. Η πίεση πρέπει να ασκείται με κλίση προς το εσωτερικό του πλαισίου της πόρτας, έτσι ώστε το λάστιχο να τραβά και να τεντώνει τη σίτα.
Αυτό που πρέπει να προσέξουμε αν χρησμοποιήσουμε το κατσαβίδι, είναι να μην βιαζόμαστε και να πιέζουμε σταθερά πάνω στο λάστιχο για να μην μας φύγει και τραυματίσει την καινούργια σίτα. 
Το λάστιχο, όταν το επανατοποθετούμε, συχνά μακραίνει. Οπότε ότι περισσεύει στην άκρη το κόβουμε προσεκτικά με το κοπίδι και κατόπιν πιέζουμε λίγο την άκρη με το κατσαβίδι για να κουμπώσει καλά μέσα στην εγκοπή.
Στη συνέχεια, θα τοποθετήσουμε το απέναντι λάστιχο, με τον ίδιο τρόπο. Τεντώνουμε δηλαδή ελαφρά τη σίτα και ξεκινάμε να κουμπώνουμε το λαστιχάκι.
αλλάζω σίτα μπαλκονόπορτας
Αφού τοποθετήσαμε τα δύο αντικρινά του ενός πλαισίου, ξεκινάμε την τοποθέτηση του ενός μεγάλου πλαϊνού. Το βάζουμε με τον ίδιο τρόπο, μέχρι τη μέση της πόρτας, δηλαδή το κουμπώνουμε στο κομμάτι από το πρώτο λάστιχο μέχρι το δεύτερο. Το ίδιο κάνουμε και με το απέναντι μεγάλο λάστιχο.
Ο σκοπός μας είναι να στερεωθεί και να τεντωθεί όλο το ένα τμήμα της σίτας.

αντικατάσταση σίτας
Τώρα είναι η στιγμή που κόβουμε τη σίτα στα δύο. Παίρνουμε το κοπίδι και χωρίζουμε το στερεωμένο κομμάτι από το υπόλοιπο.
Ξεκινάμε να στερεώνουμε το άλλο κομμάτι, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. Δηλαδή, πρώτα το λάστιχο της μέσης, κατόπιν το αντικρινό του και στη συνέχεια συνεχίζουμε το κούμπωμα των δύο πλαϊνών.
Τραβώντας το λάστιχο, αυτό λεπταίνει και μπαίνει πιο εύκολα.
Στα σημεία που τα πλαϊνά μεγάλα λάστιχα συναντούν το τελευταίο κοντό, εκεί δηλαδή που η σίτα έχει πια τεντώσει, πιέζουμε το λάστιχο (με το δάχτυλο ή το κατσαβίδι) με κλίση προς τα έξω, αντίθετα δηλαδή από πριν. Αυτό το κάνουμε για να μην τεντωθεί άλλο η σίτα σε εκείνα τα σημεία και να αποφύγουμε τον άμεσο ή μελλοντικό κίνδυνο σκισίματος. (βλέπε βίντεο)
αλλαγή σίτας

Αφού τοποθετηθούν όλα τα λάστιχα και κοπούν τα περισσεύματα, είναι ώρα να βάλουμε τα καπάκια. Αυτά τα βάζουμε με όποια σειρά θέλουμε, ασκώντας πίεση με το χέρι ώσπου να ακούσουμε πως κούμπωσαν.
Ιδιαίτερη προσοχή εδώ θέλει μόνο το να τοποθετήσουμε σωστά τα κεντρικά, εκεί δηλαδή που βρίσκεται η τρύπα του πόμολου.
Τοποθετούμε το πόμολο και η σίτα μας είναι έτοιμη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου