Τρίτη, 9 Ιανουαρίου 2018

Σπιτικοί κύβοι λαχανικών

κύβοι λαχανικών
Σπιτικοί κύβοι λαχανικών

Οι κύβοι λαχανικών μπορούν να δώσουν εύκολα και γρήγορα γεύση σε μια σούπα, αλλά και σε πολλά άλλα φαγητά!

Θα φτιάξουμε λοιπόν σπιτικούς κύβους λαχανικών, αγνούς, χωρίς πρόσθετες χημικές ουσίες! Τα μυρωδικά όπως και τα λαχανικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως συστατικά ποικίλουν ανάλογα, τόσο με το γούστο όσο και με την χρήση που πρόκειται να κάνουμε.
Στην ακόλουθη συνταγή για κύβους έχω χρησιμοποιήσει μυρωδικά που ταιριάζουν με πολλά φαγητά, όπως ο μαϊντανός, ο άνηθος, η ρίγανη. Μπορούν όμως να προστεθούν κι άλλα με πιο ιδιαίτερο άρωμα, όπως ο δυόσμος, το θυμάρι κ.α.

Επίσης, έχω χρησιμοποιήσει ακόμα ένα συστατικό, λίγο πιο ιδιαίτερο, για να μπορέσουν να πήξει το μείγμα και να σταθεί ως κύβος μέσα στο ψυγείο. Αυτό είναι το αγαρ αγαρ, ένα φυσικό πηκτικό μέσο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για ζελατίνη, και προέρχεται από φύκια της νοτιοανατολικής Ασίας. Το βρήκα σε κατάστημα βιολογικών προϊόντων και πωλείται συνήθως σε συσκευασίες με μικρά φακελάκια των 2 γραμμαρίων.

Ωστόσο, δοκίμασα και μια εναλλακτική εκδοχή χωρίς αυτό, και ο κύβος στάθηκε μέσα στο ψυγείο μόνο μέ το λάδι. Η διαφορά είναι στην όψη και στην υφή (βλ. φωτογραφίες) Έχω και κάποιες άλλες ιδέες στο μυαλό μου, που θα τις δοκιμάσω εν καιρώ. Προς το παρόν ας δούμε τι έχουμε φτιάξει.


Για περίπου 16-20 σπιτικούς κύβους λάχανικών (ανάλογα τις παγοθήκες):


Υλικά:
1/2 ματσάκι μαϊντανός
1/2 ματσάκι άνηθος
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
1-2 καρότα
1 κομμάτι πράσο
Ρίγανη
1 λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι
2γρ αγαρ αγαρ (1 φακελάκι)
Ελαιόλαδο
Οδηγίες:
Καθαρίζουμε και βράζουμε τα λαχανικά να μαλακώσουν.
Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά.
Αλέθουμε σε πουρέ τα λαχανικά. Το νερό τους δεν το πετάμε.
Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και αλέθουμε ξανά.
Προσθέτουμε 2 κουταλιές ρίγανη, το χυμό από το λεμόνι, 1 κουταλιά αλάτι, 1 κουταλάκι πιπέρι και 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε καλά.
Από το μείγμα αυτό, κράτησα μία ποσότητα στην άκρη και στο υπόλοιπο πρόσθεσα το αγαρ αγαρ ως εξής:
Βάζουμε σε ένα μπωλ ή κατευθείαν στο κατσαρολάκι το νερό από τα βρασμένα λαχανικά. Η ποσότητα πρέπει να είναι περίπου 1/2 λίτρο. Αν δεν φτάνει, προσθέτουμε και λίγο σκέτο νερό. Ρίχνουμε από πάνω τη σκόνη αγαρ αγαρ και αφήνουμε να μουλιάσει για 4-5 λεπτά.
Στη συνέχεια το βράζουμε για 7-10 λεπτά ανακατεύοντας να διαλυθεί η σκόνη.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει κάπως.
Το προσθέτουμε στο μέιγμα μας και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε και τα δύο μείγματα (με το μπαχαρικό και χωρίς) σε παγοθήκη και στη συνέχεια στο ψυγείο (όχι στην κατάψυξη).
Σε ένα δίωρο πρέπει να έχουν πήξει, τα αφήνετε και παραπάνω αν χρειαστεί.
Τυλίγουμε τους κύβους έναν έναν σε μεμβράνη και τους τοποθετούμε σε ένα κουτάκι ή ταπερ, στο ψυγείο.
Δείτε περισσότερες εικόνες στο βίντεο:


Συμβουλή: Δοκιμάστε με μια αντίστοχη μικρή ποσότητα υλικών στην αρχή για να δείτε αν αρέσει στη γεύση σας το αποτέλεσμα. Μπορεί να θέλετε περισσότερο ή λιγότερο από κάποιο συστατικό, ή να θέλετε να προσθέσετε και κάποιο επιπλέον.

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου