Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2017

Μελιτζανόπιτα

πίτα με μελιτζάνες
Μελιτζανόπιτα

Πόσες και πόσες συνταγές δεν μας προσφέρει η υπέροχη μελιτζάνα! Όπως η πολύ νοστιμη μελιτζανόπιτα!


Η σημερινή μας πίτα με μελιτζάνες είναι χορτοφαγική και νηστίσιμη, και μπορείτε να την φτιάξετε είτε με έτοιμο είτε με σπιτικό φύλλο.


Υλικά για τη γέμιση της πίτας:
5-6 μελιτζάνες μέτριες (αν είναι από τις μεγάλες, 4 είναι αρκετές)
3 πατάτες μέτριες
1 κρεμμύδι μεγάλο
1 μεγάλο καρότο (ή 2-3 μικρότερα)
Καρυδόψιχα, περίπου 1 φλιτζάνι
Μαϊντανός φρέσκος, μια χούφτα
1 κρασοπότηρο κόκκινο ή ροζέ κρασί
1 κουταλιά φρυγανιά τριμμένη
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο

Για το φύλλο:
Χρησιμοποιήστε έτοιμο της προτίμησής σας ή διαβάστε εδώ για να ανοίξετε εύκολα σπιτικό φύλλο χωρίς αυγά.

Οδηγίες:
Πρώτα απ' όλα, καθαρίζουμε τις πατάτες, τις ξεπλένουμε και τις βάζουμε να βράσουν.
Πλένουμε τις μελιτζάνες, και τις κόβουμε σε κυβάκια.
Αν οι μελιτζάνες είναι φρέσκιες τρυφερές από δικό σας κήπο, μάλλον δεν έχουν ανάγκη ξεπικρίσματος. Αν δεν ξέρετε πόσο γλυκιές ή πικρές μπορεί να είναι, βάλτε τες για 1/2 ώρα σε αλατισμένο νερό να ξεπικρίσουν.
Αλατίζουμε τα κυβάκια με μια πρέζα αλάτι.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Καθαρίζουμε το καρότο και το τρίβουμε στον τρίφτη.
Ψιλοκόβουμε την καρυδόψιχα (στο μούλτι, στο γουδί)
Βάζουμε λίγο λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και σωτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με την ζάχαρη για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε τις κομμένες μελιτζάνες και σωτάρουμε για άλλα 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Σταδιακά δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το κρασί.
Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, 1-2 λεπτά, σκεπάζουμε το τηγάνι και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Σιγοβράζουμε για άλλα 5 λεπτά.
Ετοιμάζουμε το υπόλοιπο μείγμα.


Λιώνουμε τις πατάτες σε ένα μπωλ και τις αλατίζουμε.
Προσθέτουμε τι τριμμένο καρότο, την καρυδόψιχα και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Προσθέτουμε ακόμα, μισό κρασοπότηρο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
Αφού κρυώσουν λίγο οι μελιτζάνες, προσθέτουμε τη φρυγανιά και ανακατεύουμε.
Αναμειγνύουμε το μείγμα της μελιτζάνας με αυτό της πατάτας.
Στη συνέχεια, λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί και τοποθετούμε την κάτω στρώση του φύλλου.
Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και καλύπτουμε με το υπόλοιπο φύλλο.
Στη συγκεκριμένη πίτα χρησιμοποίησα ένα έτοιμο φύλλο κρούστας, γιατί το είχα στο ψυγείο και δεν ήθελα να χαλάσει. Αλλιώς θα έβαζα σφολιάτα και κατά προτίμηση σπιτική.
Χαράσουμε την πίτα με την μύτη του μαχαιριού και λαδώνουμε καλά όλη την επιφάνεια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά, στους 180 βαθμούς στη μεσαία σχάρα.
Αφήστε να κρυώσει και κατόπιν κόβετε και σερβίρετε!

Καλή επιτυχία!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου