Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017

Μαρμελάδα ντομάτα

φτιάχνω ντομάτα μαρμελάδα
Μαρμελάδα ντομάτα

Γλυκιά με φλογερό κόκκινο χρώμα, η μαρμελάδα ντομάτα είναι σίγουρα μια από τις νοστιμότερες μαρμελάδες που έχετε δοκιμάσει!


Μπορεί να την χρησιμοποιούμε κυρίως στις σαλάτες και τα φαγητά, όμως η ντομάτα είναι στην πραγματικότητα ένα φρούτο, με το οποίο μπορούμε να φτιάξουμε μια ωραιότατη μαρμελάδα.
Αν βρείτε λοιπόν ώριμες, ακόμα και παραγινομένες, ντομάτες σε καλή τιμή, προμηθευτείτε μια καλή ποσότητα για να τη δοκιμάσετε.

Υλικά:
2,5 κιλά ντομάτες περίπου
6 φλιτζάνια ζάχαρη
1 μικρό κλαδάκι αρμπαρόριζα (προαιρετικό αλλά δίνει άρωμα, μην το παραλείψετε)
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμόνι

Οδηγίες:
φτιάχνω μαρμελάδα ντομάτα
Βάζουμε τις ντομάτες σε καυτό νερό για λίγα λεπτά.
Τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε κομμάτια, αφαιρώντας τα σπόρια.
Τις πιέζουμε με τα χέρια μέσα σε ένα σουρωτήρι, πάνω από ένα μπωλ, για να αφαιρέσουμε τα περισσότερα υγρά. Τον χυμό τους τον κρατάμε στην άκρη.
Από αυτή την ποσότητα ντομάτας θα προκύψουν περίπου 1 με 1,2 κιλά στραγγισμένη και χωρίς σπόρια.
Βάζουμε τις στραγγισμένες ντομάτες σε μια κατσαρόλα και τις διαλύουμε λίγο με το χέρι σε πιο μικρά κομμάτια.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη για 2 ώρες.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον χυμό της ντομάτας, αυτό που αφήσαμε στην άκρη, και την αρμπαρόριζα.
Μπορείτε αν θέλετε, να τυλίξετε την αρμπαρόριζα μέσα σε ένα κομμάτι γάζα και να το κρεμάσετε από το χέρι της κατσαρόλας με ένα σπαγκάκι μέσα στο μείγμα της μαρμελάδας. Έτσι δεν υπάρχει κανένας φόβος να διαλυθεί κατά το βράσιμο.
φτιάχνω μαρμελάδα ντομάτα

Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς.






φτιάχνω μαρμελάδα ντομάτα
Όταν αρχίζει να βράζει, ξαφρίζουμε τον παχύ αφρό που βγαίνει στην επιφάνεια.
Μην σας προβληματίσει αν η μυρωδιά στην αρχή θυμίζει σάλτσα ντομάτας. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ διαφορετικό!


φτιάχνω μαρμελάδα ντομάτα
Περίπου μετά από 1 ώρα βρασμού, η μαρμελάδα πρέπει να αρχίσει να πήζει. Τότε, προσθέτουμε το λεμόνι, ανακατεύουμε και βγάζουμε από τη φωτιά.
Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμη, όταν αρχίσει και στέκεται ρευστή πάνω στο κουτάλι. Να μην κυλά δηλαδή σα νερό αλλά σα ρευστή μάζα.

Μόλις η μαρμελάδα ντομάτα κρυώσει, την τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε αμέσως και γυρνάμε τα βάζα ανάποδα για μισή ωρίτσα.

Αρχή βρασμού
Η μαρμελάδα έτοιμη

Μαρμελάδα ντομάτα!
φτιάχνω μαρμελάδα ντομάτα

Καλή επιτυχία!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου