Σάββατο, 12 Αυγούστου 2017

Σπιτικό φύλλο σφολιάτας και κρούστας, χωρίς αυγά

πώς ανοίγω φύλλο για πίτα
Σπιτικό φύλλο για πίτες

Ας φτιάξουμε σπιτικό φύλλο κρούστας ή σφολιάτας, χωρίς αυγά. Τα υλικά και οι αναλογίες είναι ίδια, μόνο η διαδικασία διαφέρει.


Υλικά:
1/2 κιλό αλεύρι άσπρο
2 φλιτζανάκια του καφέ ελαιόλαδο
1,5 φλιτζάνι χλιαρό νερό
1/2 κουταλάκι αλάτι
Νισεστέ (προαιρετικά)

Νισεστέ: πρόκειται για αλεύρι ψιλό το οποίο είναι συνήθως άμυλο καλαμποκιού, αλλά μπορεί να προέρχεται και από άλλα αμυλώδη, όπως η πατάτα, το ρύζι κτλ.

Η παρασκευή της ζύμης για το σπιτικό φύλλο, είτε κρούστας είτε σφολιάτα, στην προκειμένη περίπτωση είναι η ίδια.
  • Βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε μια λεκανίτσα και ανακατεύουμε.
  • Κάνουμε ένα λακκουβάκι και ρίχνουμε το 1 φλιτζανάκι λάδι και το χλιαρό νερό.
  • Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ομοιγενής ζύμη, μαλακιά, εύπλαστη, που δεν κολλά στα χέρια ή στον πάγκο.




Φύλλο κρούστας:
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μπάλες.
  • Τις σκεπάζουμε με μεμβράνη ή πετσέτα για να μην ξεραθούν όσο φτιάχνουμε τη γέμιση της πίτας μας.
  • Κατόπιν, πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνεια που θα ανοίξουμε το φύλλο και παίρνουμε την πρώτη μπάλα.
  • Την πασπαλίζουμε κι αυτή με λίγο αλευράκι και αρχίζουμε το άνοιγμα με τον πλάστη.
  • Όσο ανοίγουμε, αναποδογυρίζουμε το φύλλο και προσπαθούμε να το ανοίγουμε ομοιόμορφα.
  • Κάθε φορά που αναποδογυρίζουμε, με τη βοήθεια του πλάστη, πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνεια εργασίας και το φύλλο.
  • Εδώ μπορούμε να ρίχνουμε και λίγο νισεστέ, το οποίο βοηθά να μην συρρικνώνεται το φύλλο καθώς το ανοίγουμε. Γίνεται και χωρίς αυτό πάντως.
  • Μόλις το φύλλο μας γίνει πλατύ και λεπτό, να μην σκίζεται όμως, λαδώνουμε το ταψί μας με ένα πινέλο, και στρώνουμε το 1ο φύλλο.
  • Το λαδώνουμε κι αυτό με το πινέλο μόλις το στρώσουμε.
  • Ανοίγουμε το επόμενο με τον ίδιο τρόπο και το στρώνουμε πάνω από το πρώτο.
  • Αλοίφουμε με λάδι και το 2ο.
  • Ομοίως ανοίγουμε, στρώνουμε και λαδώνουμε και το 3ο.
  • Αφού στρώσουμε τα τρία πρώτα φύλλα, βάζουμε τη γέμιση.
  • Κατόπιν, κάνουμε ακριβώς την ίδια διαδικασία με τα 3 υπόλοιπα φύλλα.
  • Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια με τη μύτη ενός μαχαιριού.
  • Ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο λάδι και την λαδώνουμε παντού με το πινέλο.

Πάντα λαδώνουμε το φύλλο πριν βάλλουμε από πάνω του το επόμενο. Μπορεί να γίνει και με λιωμένο βούτυρο αν σας αρέσει, αλλά το ελαιόλαδο είναι πιο εύκολο και φυσικά υγιεινό.

Φύλλο Σφολιάτα:
  • Εδώ χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μόνο μπάλες.
  • Σκεπάζουμε τη μία να μην ξεραθεί και ασχολούμαστε με την άλλη.
  • Την ανοίγουμε σε μεγάλο, λεπτό φύλλο (όπως παραπάνω)
  • Στη συνέχεια διπλώνουμε τις δύο αντικριστές πλευρές προς τα μέσα.
  • Λαδώνουμε τα τμήματα που γυρίσαμε.
  • Διπλώνουμε και τις άλλες δύο αντικριστές πλευρές, σαν φάκελο. Λαδώνουμε πάλι.
  • Έχουμε ένα ορθογώνιο σχήμα τώρα.
  • Το διπλώνουμε στα δύο και λαδώνουμε την πάνω πλευρά.
  • Ξαναδιπλώνουμε στα δύο και τώρα έχουμε ένα τετράγωνο πακετάκι ζύμης.
  • Το λαδώνουμε κι από τις δύο πλευρές και το τυλίγουμε σε μια μεμβράνη.

Κάνουμε ακριβώς τα ίδια με την άλλη μπάλα ζύμης.
Βάζουμε τα δύο πακετάκια ζύμης στο ψυγείο όση ώρα ετοιμάζουμε τη γέμιση της πίτας.

  • Στη συνέχεια, βγάζουμε τα πακετάκια από το ψυγείο για να τα ανοίξουμε ξανά σε δύο πλατιά, λεπτά φύλλα, όπως πρίν.
  • Το 1ο, αυτό που θα βάλουμε στο κάτω μέρος της πίτας, θα το κάνουμε λίγο μεγαλύτερο στη διάμετρο από το επάνω.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί και στον πάτο και στα τοιχώματα, και στρώνουμε το φύλλο ν' αγκαλλιάζει και τα τοιχώματα του ταψιού.
  • Ανοίγουμε και το δεύτερο.
  • Βάζουμε τη γέμιση στο ταψί και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο.
  • Στρίβουμε και διπλώνουμε τις άκρες του 1ου φύλλου, μαζί με το 2ο, περιμετρικά.
  • Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια με τη μύτη του μαχαιριού.
  • Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και την λαδώνουμε όλη πολύ καλά.
Καλή επιτυχία και καλές πίτες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου