Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017

Ζύμωμα ψωμιού, συμβουλές

πώς ζυμώνουμε ψωμί
Ζύμωμα ψωμιού

Το ζύμωμα του ψωμιού συχνά "τρομάζει", ειδικά όταν κάποιος είναι αρχάριος. Πόση ώρα πρέπει να ζυμώσω; Πόσο δυνατά πρέπει να ζυμώσω; Τι κινήσεις πρέπει να κάνω; Πώς να μου φουσκώσει; Πώς να μην ξεφουσκώσει; Μερικά από τα ερωτήματά που μας απομακρύνουν συχνά από την ιδέα του ζυμώματος.


Ωστόσο, όσο ασχολείται κανείς, αυτό που διαπιστώνει είναι ότι το ζυμάρι χρειάζεται να το αντιμετωπίζεις με σιγουριά, σαν κάτι δικό σου κι όχι σαν κάτι εύθραυστο που φοβάσαι να το ακουμπήσεις. Σιγουριά, σεβασμός κι αγάπη! Τρία βασικά συστατικά της ζύμης!

Κατά τ' άλλα, αλεύρι, νερό, μαγιά, προζύμι, λάδι είναι τα βασικά υλικά για τη ζύμη του ψωμιού, γάλα, ξινόγαλα, μαργαρίνη σε κάποιες περιπτώσεις.
Η ζύμη που θα φτιάξουμε πρέπει να είναι μαλακιά, αφράτη, να κολλάει -λιγάκι- στα δάχτυλα, να είναι ελαφριά γιατί αυτό είναι σημάδι πως η μαγιά ή το προζύμι ήδη δουλεύει όσο ζυμώνουμε.
Για να κρατηθεί το ψωμί μαλακό και φρέσκο για περισσότερο, είναι απαραίτητο να προσθέσουμε μια λιπαρή ουσία μέσα στη ζύμη μας, όπως λάδι ή ακόμα και βούτυρο ή μαργαρίνη. Το γάλα ή ξινόγαλο επίσης συμβάλει στο μαλακό κι αφράτο ψωμί.
Όσες περισσότερες φορές φουσκώνει η ζύμη μας, τόσο πιο αφράτη γίνεται.
Το λιγότερο, που εφαρμόζεται συνήθως, είναι ζύμωμα-φούσκωμα, ξαναζύμωμα-φούσκωμα, φρατζόλες ή καρβέλια-φούσκωμα.
Αλείφουμε με λάδι την επιφάνεια της ζύμης μας, όπως και τα τοιχώματα της λεκάνης, για να μπορέσει να ανέβει ευκολότερα και να μην στεγνώσει.
Πάντα μπορείς να σώσεις ένα ζυμάρι που δεν φουσκώνει εύκολα, είτε γιατί περιέχει κάποιο "δύσκολο" αλεύρι, είτε γιατί η αναλογίες δεν ήταν σωστές κ.τ.λ. Χρόνος να υπάρχει, και μπορούμε να ζυμώσουμε ξανά, προσθέτοντας επιπλέον μαγιά, ή προζύμι αν το έχουμε έτοιμο.
Παρακάτω έχω φτιάξει ένα μικρό βίντεο όπου μπορεί να παρακολουθήσει την παρασκευή της ζύμης κι έναν τρόπο ζυμώματος. Θα παρατηρήσετε πως ο χρόνος ζυμώματος δεν είναι μεγάλος, η φίλη μου δεν χρησιμοποιεί καν και τα δύο χέρια, όμως η κίνηση είναι σίγουρη και σταθερή.


Η εμπειρία και η επανάληψη είναι που μας δίνουν τη σιγουριά, ενώ η διάθεση και η πρόθεση να φροντίσουμε τους δικούς μας και τον εαυτό μας με χειροποίητα προϊόντα, μεταφέρει την φροντίδα και την αγάπη μας στο ζυμάρι μας, αλλά και σε ό,τι φτιάχνουμε.
Κι αν δεν μας φουσκώσει καλά την πρώτη φορά, υπάρχει και η δεύτερη!

Καλή εξάσκηση και επιτυχία!

Δείτε ακόμα:
φτιάχνω προζύμι
Φτιάχνω Προζύμι


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου