Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2017

Τσουκνιδόπιτα νηστίσιμη (vegan)

τσουκνιδόπιτα χορτοφαγική
Τσουκνιδόπιτα

Τσουκνιδόπιτα νηστίσιμη λοιπόν, όσο έχουμε ακόμα τσουκνίδες, με σπιτικό φύλλο σφολιάτα! Είναι τελείως χορτοφαγική, χωρίς αυγά και τυρί. 


Μπορείτε φυσικά να προσθέσετε τυρί στην γέμιση της τσουκνιδόπιτας,
ή ακόμα, να την φτιάξετε με έτοιμο φύλλο αν θέλετε. Τότε δεν θα είναι πια νηστίσιμη βέβαια.
Ας δούμε τα υλικά για ταψί διαμέτρου 35-40εκ.:
Για τη γέμιση:
500γρ. τσουκνίδες
500γρ. σπανάκι
7-10 κρεμμυδάκια φρέσκα (ανάλογα το μέγεθός τους)
1 κρεμμύδι ξερό
1/2 φλιτζάνι δυόσμο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Σιμιγδάλι ψιλό ή φρυγανιά τριμμένη

Για το φύλλο:
1/2 κιλό αλεύρι
2 φλιτζανάκια του καφέ ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι αλάτι
1,5 φλιτζάνι νερό
Νισεστέ (προαιρετικό)

Οδηγίες:
Ξεκινάμε με το φύλλο. 
Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι, προσθέτουμε το νερό και το λάδι.
Ζυμώνουμε σε μια μαλακιά ζύμη, που δεν κολλάει όμως στα τοιχώματα.
Την χωρίζουμε σε δύο μπάλες.
Αλευρώνουμε την επιφάνεια όπου θα ανοίξουμε το φύλλο και ξεκινάμε να ανοίγουμε τη μία μπάλα με τον πλάστη.
Καθώς ανοίγουμε και γυρίζουμε το φύλλο, πασπαλίζουμε με αλεύρι και λίγο νισεστέ, που βοηθά να μην μαζεύει το φύλλο.
σπιτικό φύλλο
Ανοίγουμε ένα ομοιόμορφα λεπτό φύλλο.
Με ένα πινέλο λαδώνουμε όλη την επιφάνεια του φύλλου.
Διπλώνουμε προς τα μέσα τις δύο αντικριστές πλευρές, και αλοίφουμε με λάδι τις επιφάνειες που γυρίσαμε (δες εικόνες στο βίντεο)
Γυρίζουμε και τις άλλες δύο αντικριστές πλευρές, σα να διπλώνουμε έναν φάκελο. Λαδώνουμε πάλι.
Τώρα έχει σχηματιστεί ένα τετράγωνο. Το διπλώνουμε στα δύο και λαδώνουμε την επάνω επιφάνεια.
Ξαναδιπλώνουμε στα δύο και έχουμε πια ένα τετράγωνο πακετάκι.
Το λαδώνουμε κι από τις δύο πλευρές και το τυλίγουμε σε μια μεμβράνη.
Φτιάχνουμε και το άλλο φύλλο με τον ίδιο τρόπο.
Τα βάζουμε και τα δύο στο ψυγείο όσο ετοιμάζουμε τη γέμιση.


Συνεχίζουμε με τη γέμιση
Ξεπλένουμε τις τσουκνίδες και το σπανάκι.
Με το νερό, οι τσουκνίδες χάνουν την επιθετική τους διάθεση, ωστόσο, καλό είναι να φοράμε γάντια όσο τις πλένουμε και τις καθαρίζουμε. 
τσουκνίδες
Από τις τσουκνίδες θα κρατήσουμε μόνο τα φύλλα και τους τρυφερούς βλαστούς (το πάνω-πάνω μέρος)
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια.
Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά.
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι και σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό.
Βάζουμε πρώτα το σπανάκι και ανακατεύουμε να μαραθεί.
Το σπανάκι έχει πιο ανθεκτικό από την τσουκνίδα, που τα φύλλα της είναι λεπτά και μαλακά. Γι' αυτό το βάζουμε πρώτο, για να μην λασπώσει η τσουκνίδα.
Μόλις μαραθεί κάπως, προσθέτουμε την τσουκνίδα και ανακατεύουμε για να μαραθεί κι αυτή.
Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, ανακατεύουμε 2-3 φορές και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μεταφέρουμε τη γέμιση σε ένα μεγάλο σουρωτήρι και την αφήνουμε τουλάχιστον 1/2 ώρα να στραγγίξει.

Ώρα να ανοίξουμε το φύλλο. 
Βγάζουμε τα πακετάκια από το ψυγείο και ανοίγουμε το πρώτο σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Το κάνουμε αρκετά μεγάλο φύλλο, ομοιόμορφα λεπτό, να καλύπτει τα τοιχώματα του ταψιού.
Στη γέμιση, προσθέτουμε αλάτι πιπέρι, 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο και 1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε καλά.
τσουκνιδόπιτα
Σε καλά λαδωμένο ταψί, στρώνουμε το φύλλο, να καλύπτει τα τοιχώματα.
Λαδώνουμε καλά το φύλλο και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι.
Βάζουμε τη γέμιση και την στρώνουμε ομοιόμορφα.
Πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι.
Ανοίγουμε και το άλλο φύλλο, λίγο μικρότερο σε διάμετρο από το πρώτο.
Το λαδώνουμε και το στρώνουμε με την λαδωμένη πλευρά προς τα κάτω.
Στρίβουμε τις άκρες των δύο φύλλων προς τα μέσα, σε όλη τη διάμετρο (δες εικόνες στο βίντεο)
Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, πιέζουντας την μύτη του μαχαιριού.
Περιχύνουμε με 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο και αλοίφουμε καλά.
Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 50-60 λεπτά, ώσπου να ροδίσει καλά το φύλλο.

Σερβίρουμε αφού κρυώσει.

Η σημερινή μας τσουκνιδόπιτα είναι πολύ νόστιμη, νηστίσιμη, εντελώς vegan για την ακρίβεια, και όσο μένει γίνεται και καλύτερη!



Δείτε ακόμα:
πρασόπιτα με πατάτα
Πρασόπιτα


1 σχόλιο: