Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017

Τσουρέκι πασχαλινό

φτιάχνουμε τσουρέκια
Τσουρέκι σπιτικό

Το τσουρέκι φυσικά το τρώμε όλες τις ώρες και όλες τις εποχές του χρόνου! Αλλά αυτές τις μέρες, τις πασχαλινές, είναι σχεδόν "επιτακτική" ανάγκη να μυρίσει το σπίτι λίγο τσουρεκάκι!


Τα σπιτικά τσουρέκια δύσκολα γίνονται σαν τα παραφουσκωμένα αγοραστά. Φουσκώνουν, γίνονται αφράτα, αλλά καθώς είναι φτιαγμένα με απλά υλικά και χωρίς χημικές διογκωτικές ουσίες, το φούσκωμά τους πέφτει κάπως, μαζεύει, καθώς περνούν οι μέρες.

Ας φτιάξουμε λοιπόν το σπιτικό μας τσουρεκάκι!
Υλικά:
1 κιλό περίπου αλεύρι (10 κούπες)
2 φλιτζάνια γάλα πλήρες
1 φλιτζάνι φρέσκο βούτυρο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
50γρ. νωπή μαγιά
6 αυγά
1 κουταλιά μαχλέπι
1/2 κουταλάκι βανίλια
1 κουταλάκι μαστίχα
1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι αλάτι
Οδηγίες:
Αφήνουμε το βούτυρο εκτός ψυγείου από την προηγούμενη ημέρα.
Ζεσταίνουμε το γάλα και το βάζουμε στη λεκάνη όπου θα πλάσουμε τη ζύμη μας, χλιαρό. Προσοχή, ποτέ καυτό γιατί θα χαλάσει η μαγιά.


Προσθέτουμε τη μαγιά και με τη βοήθεια ενός ξύλινου κουταλιού (ή και με το χέρι) τη διαλύουμε.
Προσθέτουμε 2,5 φλιτζάνια αλεύρι και ανακατεύουμε να γίνει παχύρευστος χυλός.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1/2 ώρα.
Σε ένα άλλο μπωλ, βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και τη ζάχαρη, προσθέτουμε το μαχλέπι, τη βανίλια, τη σόδα, το αλάτι και την μαστίχα (σπασμένη σε σκόνη) και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα τρίτο μπωλ, βάζουμε 4 αυγά. Προσθέτουμε το λιωμένο βουτυρο και χτυπάμε καλά. Το χτύπημα μπορεί να γίνει με μίξερ, για μεγαλύτερη ευκολία, αλλά αν το βούτυρο έχει λιώσει καλά, μπορεί να γίνει και με το σύρμα.
Ρίχνουμε το χτυπημένο μείγμα αυγών-βούτυρου στον φουσκωμένο πια χυλό της μαγιάς, και ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα ή με το χέρι.
Προσθέτουμε το μείγμα αλευριού και μπαχαρικών κι αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
Ζυμώνουμε για 10 λεπτά περίπου, ώσπου να γίνει μια μαλακιά ζύμη, που θα κολλάει ελάχιστα στα χέρια.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, για 2 ώρες περίπου.
Στη συνέχεια, το ξεφουσκώνουμε ζυμώνοντας με ζεστά χέρια, και πλάθουμε τα τσουρέκια μας.
Τα τοποθετούμε σε ταψιά με χαρτί ψησίματος στρωμένο, και τα αφήνουμε σκεπασμένα, πάντα σε ζεστό μέρος μακριά από ρεύματα, για 1 ώρα τουλάχιστον, να φουσκώσουν.
Σε ένα μπωλάκι ανακατεύουμε 2 κρόκους αυγού με 1 κουταλάκι άχνη ζάχαρη, και μ' ένα μαλακό πινέλο αλείφουμε απαλά τα τσουρέκια μας.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι ή νιφάδες αμύγδαλου.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 20-40 λεπτά, ανάλογα το είδος του φούρνου. Είκοσι λεπτά είναι αρκετά για φούρνο υγραερίου, ενώ στον ηλεκτρικό χρειάζονται γύρω στα τριανταπέντε.
Μόλις πάρουν καλό χρώμα, σκεπάστε την επιφάνεια με ένα αλουμινόχαρτο αν χρειαστεί, για να μην αρπάξουν.
Γενικά, δεν απομακρυνόμαστε και επιβλέπουμε το ψήσιμο. Δεν θέλουμε να κάνει σκληρή κρούστα αλλά να παραμείνει μαλακιά.

Καλή επιτυχία και καλή Ανάσταση!

Δείτε ακόμα:
μαγειρίτσα υγιεινή
Μαγειρίτσα του χορτοφάγου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου