Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2017

Πρασόπιτα με πατάτα και σπιτικό φύλλο

πρασόπιτα με πατάτα και τυρί
Πρασόπιτα 

Συνταγή για μια πεντανόστιμη πίτα με πράσο, πατάτα, κρεμμύδι και τυρί (προαιρετικό), μέσα σε σπιτικό φύλλο.


Μια σχετικά γρήγορη πρασόπιτα, δεδομένου ότι δεν χρησιμοποιούμε έτοιμο φύλλο αλλά το φτιάχνουμε μόνοι μας! Περίπου 1 ώρα προετοιμασία κι άλλη 1 ώρα ψήσιμο.
Το φύλλο είναι ελαφρύ, χωρίς αυγά, τραγανό, και αρκετά εύκολο ακόμα και για κάποιον που δεν το έχει δοκιμάσει ποτέ ξανά.
Επίσης είναι χορτοφαγική και αν παραλείψουμε τελείως το τυρί, γίνεται vegan χωρίς να χάσει τη νοστιμιά της!

Ας δούμε πώς φτιάχνεται η πρασόπιτά μας!
Υλικά:
Για τη γέμιση:
3 μεγαλούτσικες πατάτες
4 κούπες πράσσα σε ροδέλες
4 κρεμμύδια σε ροδέλες
4-5 κλωνάρια μαϊντανό
4-5 κλωνάρια μάραθο
300γρ.φέτα (προαιρετικό)
Ελαιόλαδο
Αλάρι, πιπέρι
Για το φύλλο:
500γρ αλεύρι (και λίγο παραπάνω)
1,5 κούπα χλιαρό νερό
2 φλιτζανάκια του καφέ ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι αλάτι
Οδηγίες:
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι μέσα σ' ένα μεγάλο μπωλ.
Κάνουμε ένα λακκουβάκι στη μέση και ρίχνουμε 1 φλιτζανάκι λάδι και το νερό.
Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε ώσπου να γίνει μια λεία και ομοιόμορφη ζύμη.
Την χωρίζουμε σε έξι ίσες μπάλες και τις αφήνουμε στην άκρη, σκεπασμένες με μια πετσέτα κάπου ζεστά, για όσο θα ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Κόβουμε τα κρεμμύδια και το λευκό μέρος των πράσων σε ροδέλες.
Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον μάραθο.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια. Τις βάζουμε σε νερό να βράσουν.
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε μισό φλιτζανάκι λάδι και σωτάρουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα.
Μόλις μαραθούν, ρίχνουμε μισό ποτηράκι λευκό κρασί κι ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε αλάτι και αφήνουμε να πιουν τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Λιώνουμε τις βρασμένες πατάτες με ένα πηρούνι, μέσα σε ένα ευρύχωρο μπωλ.
Προσθέτουμε το μείγμα κρεεμυδιού και πράσου, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, τη φέτα κομμένη σε κομμάτια και λίγο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.

Ανοίγουμε το φύλλο.
Σε μια ευρύχωρη, καθαρή κι αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε με τον πλάστη τις μπάλες της ζύμης, μία-μία, ώσπου να γίνουν πολύ-πολύ λεπτά φύλλα
Ανοίγουμε την πρώτη και την απλώνουμε σε ένα ταψί λαδωμένο, περίπου 30-33εκ. διάμετρο. Αν βάλετε μεγαλύτερο δεν πειράζει, απλώς το φύλλο δεν θα γυρίσει στα τοιχώματα του ταψιού.
Μόλις λοιπόν απλώσουμε το πρώτο, το λαδώνουμε με ένα πινέλο.
Ανοίγουμε το δεύτερο, το στρώνουμε πάνω από το πρώτο, και το αλείφουμε κι αυτό με λάδι.
Το ίδιο και το τρίτο.
Πάνω από τα τρία φύλλα στρώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση.
Στη συνέχεια, ανοίγουμε και στρώνουμε και τα υπόλοιπα τρία φύλλα, πάνω από τη γέμιση.
Λαδώνουμε και το τελευταίο φύλλο και χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.
Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου στους 160 βαθμούς, στη μεσαία σχάρα.

Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει για τουλάχιστον 1/2 ώρα πριν την κόψουμε και σερβίρουμε.

Πεντανόστιμη! Και όσο κρυώνει γίνεται ακόμα πιο νόστιμη!

Καλή επιτυχία!



Δείτε ακόμα:
τσουκνιδόπιτα νηστίσιμη
Τσουκνιδόπιτα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου