Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2017

Φυτεύω και καλλιεργώ ντομάτες

Αν θέλουμε να καλλιεργήσουμε τις δικές μας ντομάτες στον κήπο μας, για να ξεκινήσουμε έχουμε δύο εναλλακτικές: Είτε να αγοράσουμε την άνοιξη έτοιμα φυτά από το φυτώριο, είτε να ξεκινήσουμε από το μηδέν, δηλαδή από τη σπορά.


Σπορόφυτα: Αν διαλέξουμε αυτή την επιλογή θα πρέπει να προσέξουμε τα εξής:
1. Τα φυτά να δείχνουν υγιή κι όχι χτυπημένα, άρρωστα ή στραπατσαρισμένα.
2. Το ύψος τους να είναι 15-20 εκατοστά.
3. Να μην ξεπερνούν τα 30 εκατοστά σε ύψος, γιατί η μεταφύτευση από το γλαστράκι στο χώμα μπορεί να τα σοκάρει.
4. Οι ρίζες του φυτού να φαίνονται όταν το βγάζουμε απ' το σκαφάκι.


Σπορά:
Ο σπόρος μπορεί να είναι: 1. σπόρος αγορασμένος σε φακελάκια, 2. σπόρος από φυτά της προηγούμενης χρονιάς, που είτε έχουμε φυλάξει, είτε μας τα έχουν δώσει.
Την σπορά μας μπορούμε να την ξεκινήσουμε στα τέλη Ιανουαρίου - αρχές Φεβρουαρίου. Θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε κι από αρχές Ιανουαρίου, αλλά σε ερασιτεχνικό επίπεδο, στον κήπο μας, πιθανόν να μην έχουμε τα μέσα να προφυλάξουμε καλά τα σπορεία μας από την παγωνιά, γι' αυτό ας περιμένουμε τουλάχιστον ως τα τέλη του μηνός.
Τοποθετούμε χώμα μέσα σε σκαφάκια φύτευσης, το οποίο θα προμηθευτούμε από κάποιο κατάστημα ή φυτώριο και είναι κομπόστ για σπόρους. Γεμίζουμε τα σκαφάκια στα 3/4, ρίχνουμε τους σπόρους και καλύπτουμε το υπόλοιπο με χώμα, και πιέζουμε ελαφρά με τα δάχτυλα. Προσοχή, μην ρίξετε πολλούς σπόρους αν δεν έχετε χώρο για φύτευση στη συνέχεια, -δεν θα ξέρετε τι να κάνετε τα βλαστάρια και θα αναγκαστείτε να τα αφήσετε να ξεραθούν.
Στη συνέχεια τα σκαφάκια τα τοποθετούμε σε προφυλαγμένο μέρος, που έχει άφθονη ηλιοφάνεια και αναπτύσει θερμοκρασίες γύρω στους 25-26 βαθμούς την ημέρα, τη νύχτα δεν θα παγώνει, και θα προστατεύεται φυσικά από παγετους και καταιγίδες. Ένα οικιακό θερμοκήπιο είναι απαραίτητα γι' αυτά τα χειμωνιάτικα σπορεία, -εδώ έχω κάποιους συνδέσμους με λύσεις για αυτοσχέδια θερμοκήπια.
Το πότισμα σ' αυτό το στάδιο είναι ελαφρύ, με κάποιο ποτιστηράκι με τρύπες ή ψεκαστήρι. Δεν θέλουμε να πέσει μεγάλη ποσότητα νερού πάνω στα σκαφάκια και πεταχτούν έξω τα χώματα και μαζί και οι σπόροι.
Δείτε ακόμη: 
Φτιάχνοντας σπορείο -1,

1η Μεταφύτευση
Όταν τα βλασταράκια κάνουν 4 φύλλα, θα πρέπει να τα μεταφυτεύσουμε το καθένα μόνο του, σε ατομικό σκαφάκι ή σακουλάκι. Η διαδικασία αυτή χρειάζεται προσοχή για να μην τραυματιστεί ο βλαστός και να προσαρμοστεί στην μεταφύτευση.
Φτιάχνοντας σπορείο -2

Μεταφύτευση στο χώμα
Αυτή γίνεται κανονικά όταν τα φυτά φτάσουν τα 15 εκατοστά, αν όμως δεν μπορέσατε να έχετε την ιδανική ανάπτυξη μέχρι τον Απρίλιο-Μάϊο, τότε θα μεταφυτεύσετε και μικρότερα φυτά, γιατί ίσως κάτι δεν τα βοηθάει στο φυτώριο και στο χώμα μπορεί να έχουν μια ευκαιρία. Αναγκάστηκα στο παρελθόν να φυτέψω στο χώμα πολύ μικρά φυτά και αναπτύχθηκαν μια χαρά.
Όταν μεταφυτεύουμε ένα ψηλό φυτό, 15-20 εκατοστά, το φυτεύουμε πλαγίως στο χώμα, ώστε το μεγαλύτερο μέρος του κορμού να θάβεται στο χώμα (θα το δείτε πρακτικά σε βίντεο στους παρακάτω συνδέσμους) . Όταν φυτεύεται το μεγαλύτερο μέρος του σώματός τους αναπτύσουν περισσότερες ρίζες και απορροφούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
Πλάι σε κάθε φυτό πρέπει να τοποθετήσουμε ένα καλάμι που να ανταποκρίνεται στο ύψος που παίρνει η ποικιλία της ντοματιάς. Αυτό το κάνουμε αμέσως μετά τη φύτευση, γιατί αργότερα, η βύθιση του καλαμιού στο χώμα μπορεί να βλάψει τις ρίζες της ντοματιάς που θα έχουν μεγαλώσει.
Αποστάσεις: η απόσταση πρέπει να είναι μεγαλύτερη ή ίση των 45 εκατοστών μεταξύ τους, αλλά σε οικιακό χώρο, μπορεί να αποκλίνουμε από το ιδανικό.
Έδαφος: το χώμα πρέπει να το αφρατέψουμε σε ένα βάθος 20-25 εκατοστά και να το καθαρίσουμε από ζιζάνια και πέτρες που θα εμποδίσουν την ανάπτυξη του φυτού.
Αν φυτεύουμε στη γη, κι όχι σε γλάστρα, δημιουργούμε αυλακώσεις στο έδαφος και φυτεύουμε τα φυτά μας παράκεντρα, προς την εξωτερική της πλευρά.
Λίπανση: Η λίπανση γίνεται πάντα σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των 35 βαθμών.
Φώσφορος στην αρχή και μέχρι την ανθοφορία
Κάλιο όταν δένονται οι καρποί
Μαγνήσιο. Η έλλειψή του μειώνει την παραγωγή και την ποιότητα
Ασβέστιο. Η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει την καφετικά ξηρή κηλίδα στο κάτω μέρος του καρπού.
Κοπριά, στάχτη (κατά τη φύτευση κυρίως), κομπόστ, τσόφλια αυγών θριμματισμένα.
Πότισμα: Κατά τους ανοιξιάτικους ακόμα μήνες, το πότισμα μπορεί να γίνεται από μέρα παρά μέρα, έως και κάθε τρεις μέρες, ανάλογα με τις ανάγκες του. Το σημαντικό είναι να ποτίζεται με σταθερότητα και συνέπεια, δηλαδή πάντα απόγευμα ή πάντα πρωί, και την ίδια ώρα (πάνω-κάτω) Αν υπάρχει αυτόματο πότισμα, αυτό είναι απόλυτα εφικτό. Το απόγευμα, όταν ο ήλιος πια έχει πέσει, το προτιμούν περισσότερο από το πρωί.
Ηλιοφάνεια: Η ντοματιά ταλαιπωρείται από την έντονη ηλιοφάνεια και τον καύσωνα. Ενώ πρέπει να φυτεύονται σε μέρος με ήλιο, οι θερμοκρασίες πάνω από 30 βαθμούς και το μεσημεριανό λιοπύρι δεν τις ευννοεί. Ενώ αν υπάρχει κάποιο διάτρητο σκίασμα (λεπτό ύφασμα, σύρμα κτλ) ή κάποια φυλλωσιά που να κόβει/ελαφραίνει την μεσημεριανή έκθεση του κατακαλόκαιρου, τις βοηθά πολύ να παραμείνουν δροσερές και με πράσινο φύλλωμα.
Η πρώτη ανθοφορία παρουσιάζεται  περίπου 1 μήνα περίπου μετά τη μεταφύτευση, ανάλογα βέβαια με το είδος της ντομάτας και το μέγεθος του φυτού κατά τη μεταφύτευση. (π.χ. τα ντοματίνια μπορούν να δέσουν καρπό σε 1 μήνα μετά τη μεταφύτευση.)
Σημαντικό είναι το κλάδεμα της ντομάτας και θέλει ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή. Δείτε κάποια πολύ βοηθητικά βίντεο στους συνδέσμους παρακάτω.
Η ντομάτα προσβάλλεται από διάφορες ασθένειες. Δείτε κάποιους σχετικούς συνδέσμους παρακάτω. Τα φυτά που φυτεύουμε κοντά στις ντομάτες για προστασία, είναι το σκόρδο, το κρεμμύδι, ο κατιφές, ο μαϊντανός, ο βασιλικός, το καρότο, η μέντα και το μελισσόχορτο. Για όλες υπάρχει κάποια οικολογική αντιμετώπιση, για τον εχθρό όμως που παραμονεύει τους καρπούς της ντομάτας, την γνωστή βρωμούσα, η πιο σίγουρη λύση είναι καθημερινός έλεγχος και συλλογή μία-μία με το χέρι.

Σχετικά άρθρα:
Ντομάτες από σπόρο (βίντεο)
Καλλιέργεια ντομάτας (βίντεο, πελίτι)
Κλάδεμα, σχηματισμός ντομάτας (βίντεο)
Κλάδεμα Ντομάτας βίντεο
Καλλιέργεια ντομάτας - φωτογραφίες
Καλλιέργεια ντομάτας
Ντομάτα: σπορά, φύτευση, καλλιέργεια 
Ασθένειες ντομάτας
Ασθένειες της ντομάτας
Συλλογή σπόρου ντομάτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου