Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017

Αλισίβα ή αλουσιά, πώς την φτιάχνουμε

αλουσιά ή σταχτόνερο
Πώς φτιάχνουμε αλισίβα

Η αλισίβα ή αλουσιά είναι νερό με στάχτη βρασμένο και κατασταλαγμένο. 


Το συναντούμε σαν υλικό σε πολλές παραδοσιακές συνταγές, γλυκών κυρίως, αντί για μαγειρική σόδα ή άλλα διογκωτικά.
Δεν είναι δύσκολο να την προετοιμάσουμε. Μπορούμε να φτιάξουμε μικρή ποσότητα, όση ζητά η εκάστοτε συνταγή, ή μεγαλύτερη και να την φυλάξουμε.
Ας δούμε πώς φτιάχνουμε την αλσίβα:

Χρειαζόμαστε νερό και στάχτη.
Νερό: Τα παλιότερα χρόνια χρησιμοποιούσαν βρόχινο νερό γιατί δεν περιέχει τα άλατα που έχει το πόσιμο, και παίζει ρόλο στην ποιότητα της αλισίβας.
Όμως σήμερα, η καθαρότητα του βρόχινου νερού όσον αφορά στις χημικές προσμίξεις, είναι αμφίβολη. Μπορείτε ωστόσο να χρησιμοποιήσετε απεσταγμένο νερό.
Στάχτη: Η στάχτη πρέπει να είναι αποκλειστικά από πρωτογενή ξύλα της φύσης, όχι χρωματισμένα, επεξεργασμένα, βερνικωμένα κτλ. Παίρνουμε το πάνω-πάνω της στάχτης και το κοσκινίζουμε για να απομείνει καθαρή στάχτη σαν πούδρα.


Παρασκευή:
Βράζουμε 2 κούπες νερό με 3 κουταλιές στάχτη, για 5 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με ένα πανί και αφήνουμε το σκεύος σε ήσυχο σημείο όλη τη νύχτα (ή για 6-8 ώρες). Προσέχουμε να μην κουνηθεί και ανακατευτεί το περιεχόμενό του.
Το επόμενο πρωί, με πολύ απαλές κινήσεις, χωρίς να προκαλέσουμε αναταράξεις στο εσωτερικό του, πιάνουμε το σκεύος και αδειάζουμε αργά και σταθερά το νερό σε ένα ποτήρι. Η στάχτη θα παραμείνει έτσι στον πάτο και το σταχτόνερο θα βγει απόλυτα διαυγές και καθαρό.
Αν το δείτε να θολώνει, σημαίνει πως ανακινήθηκε, άρα πρέπει να το αφήσετε πάλι για κάποιες ώρες να κατακάτσει.
Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φίλτρο του καφέ ή κάποιο τούλι, πανί κτλ., όμως αδειάζουμε όπως και παραπάνω, το ίδιο προσεκτικά και σταθερά, γιατί αν ανακινηθεί το ίζημα, θα περάσει και το φίλτρο.

Η αλισίβα είναι έτοιμη για χρήση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου