Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016

Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι

λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι
Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι

Οι νηστίσιμοι λαχανοντολμάδες είναι στ' αλήθεια πεντανόστιμοι, και μπορούν να σερβιριστούν είτε με το παραδοσιακό αυγολέμονο, είτε με μια παραπλήσια βελουτέ σάλτσα, για μια πλήρως χορτοφαγική συνταγή.


Πρώτα, ας δούμε πώς φτιάχνουμε τους νηστίσιμους λαχανοντολμάδες:

Υλικά:
1 λάχανο με μαλακά και γερά φύλλα
2 φλιτζάνια ρύζι καρολίνα

2 φλιτζάνια ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1/2 φλιτζάνι κουκουναρόσπορο
1/2 φλιτζάνι σταφίδες
1 μικρό ματσάκι άνηθο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες:
Παίρνουμε το λάχανο, καθαρίζουμε τα εξωτερικά φύλλα, και στη συνέχεια, μαδάμε προσεκτικά ένα-ένα τα υπόλοιπα φύλλα. Τα χοντρά τμήματα των νεύρων στο κάτω μέρος, τα κόβουμε και τα κρατάμε στην άκρη, θα μας χρειαστούν.
Τα ζεματάμε σε βραστό νερό, πρώτα τα φύλλα και στο τέλος τα σκληρά μέρη που αφήσαμε στην άκρη. Με το ζεμάτισμα, τα φύλλα μαλακώνουν αρκετά ώστε να μπορέσουμε να τα τυλίξουμε.
Αφού ζεματίσουμε όλα τα φύλλα, τα βάζουμε σ' ένα πιάτο ή ταψάκι, και τα αφήνουμε να κρυώσουν ώσπου να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, σωτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με τα 2/3 του ελαιόλαδου, για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε 3 φλιτζάνια νερό και αφήνουμε να πάρει βράση.
Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε το ρύζι, τις σταφίδες, τον κουκουναρόσπορο, αλάτι, πιπέρι, και τα μυρωδικά (άνηθο-μαϊντανό) ψιλοκομμένα.
Ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα, και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Στη συνέχεια, σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5-6 λεπτά.
Το τελικό αποτέλεσμα δεν πρέπει να έχει πολλά υγρά αλλά ούτε και να στεγνώσει ή κολλήσει στο σκεύος. Επίσης, το ρύζι πρέπει να "κρατάει", να μην είναι παραβρασμένο δηλαδή.
Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει κάπως και αρχίζουμε το τύλιγμα.
Βάζουμε ένα-ένα φύλλο πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια, βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση στο κέντρο και τυλίγουμε πρώτα από τα πλαϊνά και ύστερα από πάνω προς τα κάτω. (δείτε περισσότερες εικόνες στο βίντεο) Μην σας απασχολεί αν το φύλλο δεν είναι ακέραιο, αρκεί το μέγεθός του να χωρά τη γέμιση και να μπορεί να τυλιχτεί. Η ποσότητα της γέμισης, εξαρτάται από το μέγεθος του φύλλου.
Στον πάτο της κατσαρόλας που θα μαγειρέψουμε τους λαχανοντολμάδες μας, στρώνουμε τα ζεματισμένα χοντρά μέρη των φύλλων, που έχουμε φυλλαγμένα στην άκρη.
Από πάνω, αρχίζουμε να τοποθετούμε τους τυλιγμένους ντολμάδες. Τους βάζουμε κυκλικά, τον έναν δίπλα στον άλλο και αρκετά σφιχτά μεταξύ τους. Ο λόγος είναι ότι θέλουμε να συγκρατούν ο ένας τον άλλο και να μην διαλύσουν κατά τον βρασμό. Στο να μην διαλύσουν βέβαια, βοηθά και το καλό/σφιχτό τύλιγμα.

Αφού τελειώσουμε, ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αν θέλουμε να προσθέσουμε και λίγο παραπάνω από αυτό που μας έχει μείνει, είναι εντάξει. Προσθέτουμε ακόμα 3 κούπες νερό.
Από πάνω τους, τοποθετούμε ένα πιάτο ανάποδα, για να πιέζει και να συγκρατεί τους λαχανοντολμάδες. Προσέχουμε βέβαια, το πιάτο να αντέχει στη θερμοκρασία.
Κλείνουμε καλά την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 1 ώρα.


αυγολέμονο
Σάλτσα αυγολέμονο
Για τη σάλτσα αυγολέμονο:
2 αυγά
2 λεμόνια
1 κουταλιά κορν φλάουρ
Μερικές κουταλιές ζωμό από το φαγητό
Οδηγίες:
Όταν μαγειρευτούν οι λαχανοντολμάδες, αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν αρκετά.
Βγάζουμε το ζωμό από την κατσαρόλα προσεκτικά, μέσα σε ένα κατσαρολάκι. Το πιάτο που έχουμε τοποθετήσει πανω από τους ντολμάδες, μπορεί να βοηθήσεις να τους συγκρατήσουμε καθώς γέρνουμε την κατσαρόλα για να αδειάσουμε το ζωμό.
Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο νερό.
Σε ένα πιάτο, χτυπάμε τα αυγά μαζί με το χυμό των λεμονιών.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το διαλυμένο κορν φλάουρ στο μείγμα, χτυπώντας συνεχώς.
Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, προσθέτουμε και 3-4 κουταλιές από το ζωμό.
Ρίχνουμε το χτυπημένο μείγμα μέσα στο κατσαρολάκι με το ζωμό, και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι η σάλτσα να γίνει παχύρευστη.

χορτοφαγική σάλτσα για λαχανοντολμάδες
Σάλτσα χωρίς αυγά
Για την νηστίσιμη / χορτοφαγική σάλτσα
1 κοφτή κουταλιά κορν φλάουρ ανά 1 φλιτζάνι ζωμού από το φαγητό
1 λεμόνι για τρία φλιτζάνια ζωμού
Οδηγίες:
Αφού κρυώσει ο ζωμός, διαλύουμε το κορν φλάουρ με λίγο νερό, και το προσθέτουμε στον ζωμό.
Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε να βράσει, ανακατεύοντας συνεχώς.
Μόλις αρχίσει να δένει, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
Αποσύρουμε από τη φωτιά όταν αρχίσει να γίνεται παχύρευστη.

Το λάχανο που θα επιλέξουμε για τους λαχανοντολμάδες μας, πρέπει να είναι γερό, καλοσχηματισμένο, με ανθεκτικά αλλά μαλακά φύλλα. Αποφύγετε τα λάχανα που είναι υπερμεγέθη, σφιχτά και με πολλά νεύρα, γιατί τα φύλλα ξεχωρίζουν δύσκολα και είναι ακανόνιστα, όπως με το λάχανο που έχει χρησιμοποιηθεί στις εικόνες του βίντεο.
Η χορτοφαγική σάλτσα δεν έχει το χρώμα της σάλτσας αυγολέμονο και δεν είναι τόσο πληθωρική στην ποσότητα. Αν ο ζωμός του φαγητού δεν επαρκεί για να φτιάξετε αρκετή, προσθέστε ένα φλιτζάνι νερό αντί ζωμού.

Οι λαχανοντολμάδες μας είναι έτοιμοι, νηστίσιμοι, με αυγολέμονο ή όχι, θα τους απολαύσετε οπωσδήποτε!


Καλή σας όρεξη!

1 σχόλιο:

  1. και ο λαχανοντολμάς σαν τούρτα νομίζω μας γλυτώνει αρκετό χρόνο και δεν θα πονάνε τα χέρια μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή