Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016

Σπιτική μουστάρδα

Συνταγη για χειροποιητη μουσταρδα
Σπιτική μουστάρδα

Η μουστάρδα φτιάχνεται με σιναπόσπορο, τους μικροσκοπικούς και πολύ ωφέλιμους σπόρους του σιναπιού, τους οποίους βρίσκουμε σε μικρές συσκευασίες στα καταστήματα που πουλούν μπαχαρικά ή βιολογικά προϊόντα.


Εκτός από τον σιναπόσπορο τον οποίο σπάμε για να γίνει σαν αλεύρι, για τη μουστάρδα μας χρησιμοποιούμε ακόμα ελαιόλαδο, ξύδι μπαλσάμικο, μέλι, κουρκουμά, νερό,
αλάτι και πιπέρι.

Το τελικό αποτέλεσμα, γεύση και υφή, της χειροποίητης μουστάρδας δεν είναι βέβαια ακριβώς όπως αυτό της βιομηχανοποιημένης, όπως συμβαίνει με όλα τα σπιτικά παρασκευάσματα. Μπορούμε όμως να διαμορφώσουμε ακόμα περισσότερο τη γεύση της, προσθέτοντας περισσότερο από κάποιο υλικό, ή ακόμα και 1-2(max) σταγόνες από κάποιο αιθέριο έλαιο, όπως το θυμάρι.
Οι επιτυχημένες γεύσεις στην μαγειρική είναι πάντα αποτέλεσμα δοκιμών, ενώ καμιά φορά δεν λείπουν και κάποιες αποτυχίες. Για παράδειγμα, την πρώτη φορά που έφτιαξα σπιτική μουστάρδα, πρόσθεσα λίγο ξερό θυμάρι. Το αποτέλεσμα ήταν αρκετά πικρό για την γεύση μου. Ωστόσο, κράτησα την πικρή αυτή μουστάρδα και την χρησιμοποίησα ωραιότατα σε βινεγκρέτ για σαλάτες!

Καλή επιτυχία!
Κάθε σχόλιο ή προσθήκη από πειραματισμούς είναι ευπρόσδεκτο!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου