Τρίτη, 8 Μαρτίου 2016

Ερασιτέχνης αγρότης: Σαλιγκάρια και γυμνοσάλιαγκες

προστασία από σαλιγκάρια
βλαστάρια και σαλιγκάρια

Από το τέλος του Γενάρη φύτεψα και φέτος, στο αυτοσχέδιο θερμοκήπιό μου, τα πρώτα μου σποράκια για τα καλοκαιρινά λαχανικά, και σύντομα τα πρώτα βλασταράκια βγήκαν στο φως. Όμως οι γνωστοί γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια δεν άφησαν πάλι κάποια απ' αυτά να μεγαλώσουν.


Η στάχτη έχει αποδειχτεί πραγματικά αποτελεσματική, ειδικά όταν μεταφυτεύω τα νεαρά φυτά στο χώμα, όμως παρά την μεγάλη ποσότητα στάχης που σκόρπισα τριγύρω και κάτω από τα σκαφάκια, τα σαλιγκάρια βρήκαν τρόπο και πέρασαν!
Ακόμα δεν έχω καταλάβει πώς, πάντως σε νυχτερινή μου έφοδο, τους τσάκωσα να ανεβαίνουν τα πλαστικά τοιχώματα του "θερμοκηπίου." Δεν ξέρω ποιά πορεία θα ακολουθούσαν από κει και ύστερα, πιθανόν του... αλεξιπτωτιστή.

Έτσι κατέφυγα σε μερικά παραπάνω μέτρα και μέχρι στιγμής τα νέα μου βλαστάρια φαίνεται να ησύχασαν από σαλιγκάρια και γυμνοσάλιαγκες και αναπτύσσονται κανονικά:

Σήκωσα πιο ψηλά, πάνω σε γυάλινα βάζα, τα σκαφάκια με τα πιο ευαίσθητα βλαστάρια. Όχι πως δεν σκαρφαλώνουν στο γυαλί, αλλά έχω παρατηρήσει πως δεν είναι η αγαπημένη τους επιφάνεια για βόλτα.
Σπόρπισα γύρω τους κρεμμυδόφλουδες, και η απωθητική μυρωδιά τους φαίνεται πως κάνει δουλειά.

Τα βλαστάρια που ανοίγουν πιο πολύ την όρεξη στα σαλιγκάρια και τους γυμνοσάλιαγκες, είναι τα κολοκύθια, κολοκύθες, πεπόνια, αγγούρια, τα κολοκυθοειδή γενικότερα, ενώ οι ντοματιές μάλλον δεν τους αρέσουν καθόλου, γιατί δεν τις αγγίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου