Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου 2015

Ελαφριά μπεσαμέλ

μπεσαμέλ χωρίς αυγά
Μπεσαμέλ χορτοφαγική

Η μπεσαμέλ, αν και πολύ νόστιμη, περιέχει κάποια αρκετά "βαριά" υλικά, όπως τα αυγά και το βούτυρο. 


Γι' αυτό, σ' αυτή τη συνταγή θα την απλουστεύουμε, κάνοντάς την έτσι και πιο εύκολη στην παρασκευή αλλά, κάπως λιγότερο ανθυγιεινή και κατάλληλη για χορτοφάγους.
Υλικά:
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι αλεύρι

2 - 2,5 ποτήρια χλιαρό γάλα
αλάτι, πιπέρι
1/3 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
Πρώτα πρώτα, ετοιμάζουμε όλα τα υλικά μας και τα έχουμε τριγύρω μας, ώστε να μην ψάχνουμε να τα βρούμε την ώρα που ανακατεύουμε την μπεσαμέλ. Το αλεύρι στο φλιτζάνι, το μοσχοκάρυδο τριμμένο, και κυρίως το γάλα, έτοιμο και λίγο ζεστό μέσα στα ποτήρια. Έτσι δε θα δώσουμε κανένα περιθώριο στην μπεσαμέλ μας να κολλήσει ή να σβωλιάσει.
Βάζουμε το λάδι σε ένα κατσαρολάκι να κάψει, σε μέτρια φωτιά. Μόλις κάψει, χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά, κι αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα ή με το σύρμα, που είναι πιο αποτελεσματικό.
Ρίχνουμε το γάλα, χωρίς να σταματήσουμε να ανακατεύουμε δυνατά, ώσπου να γίνει παχιά κρέμα.
Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε καλά και την αποσύρουμε απο τη φωτιά. Είναι έτοιμη για να την προσθέσουε στο φαγητό μας!
Νοστιμότατη, αφράτη και ελαφριά μπεσαμέλ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου