Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2015

Σπιτικά λικέρ - Λικέρ ρόδι, λικέρ κυδώνι

Σπιτικό λικέρ ρόδι και κυδώνι

Για ένα ευωδιαστό κέρασμα, φτιαγμένο από τα χεράκια σας, το σπιτικό λικέρ είναι μια τέλεια ιδέα! Θα φτιάξουμε λικέρ ρόδι και λικέρ κυδώνι.


Η διαδικασία είναι η ίδια, διαφέρουν μόνο κάποια από τα υλικά.

Για το λικέρ κυδώνι χρησιμοποιήσαμε: 2 μεγάλα κυδώνια, 2 φλιτζάνια ζάχαρη, 1 φύλλο αμπαρόριζας, 4 γαρύφαλλα, 2 φλιτζάνια βότκα.

Για το λικέρ ρόδι χρησιμοποιήσαμε: 2 φλιτζάνια σπόρους ώριμου
ροδιού, 2 φλιτζάνια ζάχαρη, 1 ξύλο κανέλλας, 2 φλιτζάνια τσίπουρο.

Οι οδηγίες παρασκευής λικέρ παρουσιάζονται με εικόνες στο βίντεο:


Αφήσαμε τα βάζα με το φρούτο και τη ζάχαρη για δέκα μέρες στον ήλιο, ανακινώντας καθημερινά ώσπου να λιώσει η ζάχαρη και να κατέβουν τα υγρά.
Στη συνέχεια, προσθέσαμε τα μυρωδικά και το αλκοόλ, κλείσαμε τις γυάλες και ανακινήσαμε. Τα τοποθετήσαμε σε πιο σκιερό μέρος για άλλες 15 μέρες. Τις πρώτες 5 μέρες ανακινούμε να αναμειχθεί το σιρόπι με το αλκοόλ και τις υπόλοιπες τα αφήσαμε στην ησυχία τους.
Κατόπιν σουρώσαμε το λικέρ σε μπουκαλάκια.
Σ' αυτό το στάδιο, αν δοκιμάσουμε το λικέρ θα δούμε ότι είναι πολύ εύγευστο και ότι πρέπει για να το πιούμε και να το σερβίρουμε.
Παρ' όλα αυτά, όσο μένει και ωριμάζει το λικέρ, γίνεται καλύτερο στη γεύση και όλο και πιο διαυγές. Οπότε μπορούμε να καταναλώσουμε μια ποσότητα και την υπόλοιπη να την αφήσουμε να ωριμάσει στο μπουκάλι για 20 μέρες ακόμα.

Λικέρ ρόδι με καστανή ζάχαρη
Μια παραλλαγή λικέρ με ακατέργαστη ζάχαρη:
Ακολουθήσαμε μια λίγο διαφορετική διαδικασία με ακατέργαστη ζάχαρη, καστανή.
Βάλαμε όλα τα υλικά στη γυάλα, ρόδι, ζάχαρη, κανέλλα, τσίπουρο, και τα αφήσαμε για 20 μέρες στον ήλιο, ανακινώντας καλά κάθε μέρα.
Βλέπουμε το λικέρ της παραπάνω διαδικασίας αριστερά, και αυτό με την ακατέργαστη ζάχαρη δεξιά. Το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο διαυγές όσο στην πρώτη περίπτωση, βέβαια όσο ωριμάζει γίνεται πιο διαυγές. Η γεύση όμως είναι υπέροχη, οπότε αν προτιμάτε λικέρ με καστανή ζάχαρη, μη διστάσετε να την χρησιμοποιήσετε.

Όπως και αν το φτιάξετε, το σπιτικό λικέρ είναι ένα τέλειο δώρο για τους δικούς σας ανθρώπους! Βάλτε το σε όμορφα μπουκαλάκια και χαρίστε το!


Καλή επιτυχία και καλά κεράσματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου