Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2015

Φτιάχνω ελιές καλαμών σχιστές στην άλμη

Ελιές καλαμών

Οι ελιές καλαμών γίνονται πολύ νόστιμες σχιστές στην άλμη. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να διατηρήσουμε κι άλλων ειδών μαύρες ελιές.


Η διαδικασία είναι απλή και ο χρόνος προετοιμασίας εξαρτάται από τα σχισίματα που θα κάνουμε στις ελιές. Δηλαδή, αν το σχίσιμο είναι ένα, ο χρόνος ξεπικρίσματος είναι περισσότερος, αν είναι δύο, σχεδόν ο μισός κ.ο.κ.
Τις πιο μικροκαμωμένες ελιές, που πρόκειται να φυλάξω αρκετό καιρό,
συνηθίζω να τις σχίζω μία φορά γιατί με τον καιρό έχουν την τάση να ανοίγουν εκεί που είναι σχισμένες. Στις πιο παχουλές κάνω δύο σχισίματα και τις καταναλώνουμε πρώτες. Ωστόσο, αν προσέξουμε τα σχισίματα να μην είναι βαθιά, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα.

Αφού ξεσκαρτάρουμε τις ακατάλληλες, τις σχίζουμε με το μαχαίρι προσεκτικά και τις τοποθετούμε σε δοχεία με νερό για ξεπίκρισμα. Το νερό το αλλάζουμε, τουλάχιστον, δύο φορές την ημέρα (και περισσότερες δεν βλάπτει, αντιθέτως.) Με το ένα σχίσιμο κάνουν περίπου 20 μέρες να ξεπικρίσουν, με τα δύο, περίπου τον μισό χρόνο. Πρέπει να δοκιμάσουμε για να δούμε αν πικρίζουν στην γεύση μας, και κρίνουμε αν θα τις αφήσουμε κι άλλο ή θα προχωρήσουμε στην άλμη.
Όταν γλυκάνουν λοιπόν, είναι ώρα να παρασκευάσουμε την άλμη, σε αναλογία 1 ποτήρι αλάτι για 8 ποτήρια νερό. Το τεστ του αυγού βοηθά να δούμε αν η άλμη μας είναι εντάξει. Αν χρειάζεται κι άλλο αλάτι, προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά, ανακατεύοντας και δοκιμάζοντας με το αυγό, γιατί δεν θέλουμε να τις κάνουμε λύσσα φυσικά.
Βάζουμε τις ελιές στο δοχείο που θα τις φυλάξουμε. Αν είναι πλαστικό, είμαστε σίγουροι πως είναι δοχείο για τρόφιμα και όχι ότι να 'ναι. Προσθέτουμε το χυμό από 1 λεμόνι σε κάθε δοχείο, ανακατεύουμε.
Βάζουμε 3-4 φύλλα δάφνης ανάμεσά τους και προσθέτουμε την άλμη ως επάνω. Αφήνουμε λίγο χώρο για μία στρώση ελαιόλαδο και για να κλείσει το καπάκι χωρίς να ξεχυλίσει.
Προσθέτουμε τη στρώση ελαιόλαδου να τις καλύψει, κλείνουμε καλά και φυλάσσουμε. Μπορούμε να φάμε μετά από 2-4 μέρες.
Αν είναι λίγο πικρούσικες όταν προχωρήσουμε στην άλμη, τότε τις αφήνουμε λίγο περισσότερο καιρό, τουλάχιστον 2 εβδομάδες, πριν καταναλώσουμε.
Δείτε στο βίντεο, εικόνες, διαδικασία, υλικά.

Καλή επιτυχία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου