Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2015

Κρεμμυδάκια τουρσί

φτιάχνω κρεμμύδια τουρσί
Κρεμμυδάκια τουρσί

Τα κρεμμυδάκια τουρσί είναι ένα πολύ γευστικό συνοδευτικό για σαλάτες, μεζέδες κτλ.


Ας δούμε λοιπόν μια νέα συνταγή για κρεμμυδάκια τουρσί που δημιουργήσαμε:
Τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε είναι τα εξής:
1 κιλό κρεμμυδάκια μικρά
2,5 φλιτζάνια ξύδι (10 βαθμών)
3 φλιτζάνια νερό
3 κουταλιές μέλι
5 κουταλιές μπαλσάμικο ξύδι
1 ξυλάκι κανέλλας
μερικά γαρύφαλλα
μερικούς σπόρους ροδιού (προαιρετικά)
Λίγο ελαιόλαδο
Πρώτα πρώτα, καθαρίσαμε τα κρεμμυδάκια. Θέλουμε η εξωτερική τους επιφάνεια να είναι λεία, γι' αυτό, αν χαλάσουμε/κόψουμε τον πρώτο φλοιό κατά λάθος, τον καθαρίζουμε κι αυτόν και μένει το από κάτω.
Αφού τα καθαρίσουμε, τα βάζουμε σε ένα μπωλ/λεκανίτσα.
(ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ)

Σε 1 κούπα χλιαρό νερό, διαλύουμε το μέλι, προσθέτουμε το μπαλσάμικο και ανακατεύουμε.
Περιχύνουμε τα κρεμμυδάκια και τα ανακατεύουμε να πάει παντού. Τα σκεπάζουμε, να μην πέσει τίποτα μέσα, και τ' αφήνουμε στην άκρη καμιά ωρίτσα να μαριναριστούν. Στο μεταξύ, τα ανακετεύουμε που και που.
Στη συνέχεια, βάζουμε δύο κούπες νερό σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε το ξύδι, το ξυλάκι κανέλλας, και το μείγμα μελιού-νερού και μπαλσάμικου από τα κρεμμυδάκια. 
Το βάζουμε στη φωτιά, και μόλις πάρει βράση, αρχίζουμε να βάζουμε μέσα τα κρεμμυδάκια λίγα λίγα.
Αφήνουμε για 4 λεπτά περίπου την κάθε δόση. Ωστόσο, μπορούμε να δοκιμάσουμε από τα πρώτα, για να δούμε αν έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ποιό είναι; Να μαλακώσουν κάπως, όχι όμως πάρα πολύ. Να κρατούν το τραγανό τους.
Αφού τα βγάλουμε από το βραστό μείγμα, μπορούμε να καρφώσουμε τα γαρύφαλλα πάνω σε μερικά κρεμμυδάκια, αλλιώς, θα ρίξουμε τα γαρύφαλλα σκόρπια μέσα στο βάζο.
Βάζουμε λοιπόν τα κρεμμυδάκια μέσα σε καθαρά και στεγνά βάζα, και ρίχνουμε μερικούς σπόρους ροδιού ανάμεσα. Οι σπόροι ροδιού δίνουν χρώμα και έξτρα άρωμα, όμως σταδιακά με τον καιρό, χάνουν εντελώς το κόκκινο χρώμα τους και γίνονται γκρι. Γι' αυτό, αν μας ενοχλούν αισθητικά τα γκρίζα σπόρια, τα παραλείπουμε. 
Προσθέτουμε το ζεστό μείγμα του ξυδιού στα βάζα μέχρι επάνω, αφήνοντας 1 δάχτυλο περίπου χώρο για ένα στρώμα ελαιόλαδου που θα καλύψει πλήρως τα κρεμμυδάκια.
Κλείνουμε τα βάζα και τα αφήνουμε σε σκιερό μέρος. Ανοίγουμε αφού περάσει τουλάχιστον 1 εβδομάδα με δέκα μέρες.

Τα κρεμμυδάκια τουρσί είναι έτοιμα!

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου