Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2015

Φτιάχνω παξιμάδια κρίθινα

φτιάχνω κρίθινα παξιμάδια
Κρίθινα παξιμάδια

Ας δούμε πώς φτιάχνουμε κρίθινα παξιμαδάκια ή ντάκους, που μπορούν να συνοδεύσουν υπέροχα όλα τα γεύματα. Υγιεινά και φτιαγμένα από τα χεράκια μας!


Το κρίθινο αλεύρι είναι πιο "δύσκολο" στο ανέβασμα από το άσπρο, γι' αυτό συνδιάζεται συνήθως με ένα μέρος από άλλο αλεύρι, όπως το σταρένιο. Ωστόσο, μπορείτε να το παραλείψετε και να φτιάξετε τα κρίθινα παξιμάδια σας αποκλειστικά με κρίθινο αλεύρι. Αξίζει η δοκιμή.
Μεγάλη σημασία έχει βέβαια και η μαγιά που θα χρησιμοποιήσουμε, αλλά και το ζύμωμα. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε πάντα νωπή μαγιά, την οποία μπορούμε να την πάρουμε από τον φούρνο.

Το ζύμωμα τώρα, είναι εξαιρετικής σημασίας. Φροντίζουμε τα χέρια μας να είναι ζεστά όταν πιάνουμε το ζυμάρι. Ζυμώνουμε δυνατά, με σιγουριά και αγάπη. Αν δούμε ότι το ζυμάρι μας έχει την τάση να φουσκώσει όσο το ζυμώνουμε, τότε έχουμε πετύχει.
Όταν το αφήνουμε ν' ανέβει, πρέπει να είναι καλά σκεπασμένο, μακριά από ρεύματα, σε κάποιο ζεστό σημείο του σπιτιού. Βέβαια, αν ζυμώσετε καλοκαίρι με καύσωνα, όπου και να το βάλετε, ακόμα και σκεπασμένο με μια πετσετούλα, δεν έχει κανένα πρόβλημα. Η δυσκολία είναι το χειμώνα με τα κρύα. Τότε, σκεπάζουμε τη λεκάνη μας με μια πετσέτα, από πάνω βάζουμε κάτι πολύ ζεστό, όπως ένα μάλινο, μια κουβερτούλα, και το τοποθετούμε σ' ένα ήσυχο και ζεστό μέρος του σπιτιού.
Επίσης, όσο η ζύμη μας ξεκουράζεται, δεν την ...ενοχλούμε. Δηλαδή, δεν την μετακινούμε, δεν την ξεσκεπάζουμε όλη την ώρα κτλ. Όταν θέλουμε να δούμε αν ανέβηκε, σηκώνουμε ήσυχα μια ακρούλα από το σκέπασμα, για να δούμε πώς πάει, και ξανασκεπάζουμε καλά χωρίς να ταράξουμε το σκέυος.

Τα παξιμάδια πρέπει να παξιμαδιαστούν σωστά. Αυτό σημαίνει να ξεραθούν, να χάσουν δηλαδή όλη την υγρασία τους, γιατί έτσι αποδίδουν τη σωστή υφή και γεύση, ενώ διατηρούνται χωρίς να μουχλιάσουν όπως το ψωμί. Επίσης, πρέπει να μην μας αρπάξουν κατά το παξιμάδιασμα, αν θέλουμε ένα σωστό και αξιοπρεπές αποτέλεσμα. Τα βάζουμε στην χαμηλότερη θερμοκρασία του φούρνου, για 2 ώρες περίπου, ανάλογα το φούρνο, το πάχος των παξιμαδιών, γι' αυτό τα ελέγχουμε κατά τη διάρκεια.
Φυλάμε τα κρίθινα παξιμάδια σε συσκευασία που να αποτρέπει την υγρασία. Η υγρασία μαλακώνει τα παξιμάδια και χάνουν την κρατσανιστή υφή τους. Αν και δεν συμπαθώ τα πλαστικά, ένα πλαστικό κάλυμα ή σκεύος βοηθά σ' αυτή την περίπτωση.

Καλή επιτυχία! Και μην ξεχνάτε, πως όταν φτιάχνουμε ψωμιά και ζύμες, δεν πρέπει να απογοητευόμαστε αν δεν τα πετύχουμε τόσο όσο θα θέλαμε. Όσο περισσότερο ζυμώνουμε, τόσο ανακαλύπτουμε μυστικά και τρόπους να το κάνουμε καλύτερα την επόμενη φορά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου