Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2015

Συνταγή: Παστίτσιο με μανιτάρια

Παστίτσιο με μανιτάρια
Παστίτσιο χωρίς κρέας

Μια συνταγή για την ομαλή μετάβαση από την Τσικνοπέμπτη στην σαρακοστή! Ένα παστίτσιο χωρίς κρέας!


Μπορεί το παστίτσιο να φτιάχνεται παραδοσιακά με κιμά, αλλά το έχετε δοκιμάσει ποτέ με μανιτάρια; Δοκιμάστε το και δε θα χάσετε ούτε σε γεύση ούτε σε νοστιμιά!
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο είδος μανιταριού σας αρέσει, αρκεί να τα ψιλοκόψετε.
Αν θέλετε να είναι απολύτως χορτοφαγικό το παστίτσιο, μπορείτε να παραλείψετε τους δύο κρόκους αυγού που συμπεριλαμβάνονται στην μπεσαμέλ. Δεν θα χάσει κάτι σε γεύση η μπεσαμέλ, παρά μόνο λίγο απ' τον όγκο της.


Υλικά:
1 κιλό χοντρά μακαρόνια
1 κρεμμύδι
4 ντομάτες

2 φλιτζάνια ψιλοκομμένα μανιτάρια
1 φύλλο δάφνης
1 κουταλάκι δυόσμο
1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Για την Μπεσαμέλ:
1 φλιτζάνι αλεύρι
1φλιτζάνι βούτυρο (μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ελαιόλαδο αν θέλετε)
4 φλιτζάνια ζεστό γάλα
2 κρόκοι αυγού
1 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα
Αλάτι και πιπέρι
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
Οδηγίες: ψιλοκόψτε το κρεμμύδι. Πλύντε τις ντομάτες και τα μανιτάρια και ψιλοκόψτε τα κι αυτά. Σε μια κατσαρόλα, σωτάρετε το κρεμμύδι με το μισό απ' το ελαιόλαδο. Προσθέστε τα μανιτάρια και σωτάρετε άλλα 3-4 λεπτά. Προσθέστε το κρασί και ανακατέψτε. Ρίξτε τις ντομάτες, τη δάφνη, το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι και 1 ποτήρι νερό.
Σκεπάστε, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει όση ώρα εσείς κάνετε τα υπόλοιπα.
Βράστε τα μακαρόνια, στραγγίξτε τα και ξεβγάλτε με κρύο νερό. Λαδώστε το ταψί με το υπόλοιπο από το ελαιόλαδο και απλώστε τα μακαρόνια, προσέχοντας να μη κολλάνε μεταξύ τους.
(δείτε περισσότερες εικόνες στο βίντεο)
 
Η μπεσαμέλ:
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, σε χαμηλή φωτιά. Μόλις λιώσει και αρχίσει να καίει, προσθέστε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβωλιάσει. Αν ωστόσο αρχίσει να κάνει σβωλάκια, μην απογοητεύεστε, συνεχίστε να ανακατεύετε καλά. Προσθέστε το ζεστό γάλα χωρίς να σταματήσετε να ανακατεύετε. Προσθέστε τους κροκούς καθώς ...ανακατεύετε κι ανακατεύετε... Βγάλτε τη από τη φωτιά και προσθέστε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και το τυρί. Ανακατέψτε καλά να ομογενοποιηθούν και αφήστε τη λίγο στην άκρη.
Ρίξτε την κόκκινη σάλτσα πάνω από τα μακαρόνια και απλώστε τη να πάει παντού. Από πάνω, απλώστε την μπεσαμέλ, να σκεπάσει τελείως τα μακαρόνια. Ρίξτε λίγο τριμμένο τυρί από πάνω αν θέλετε, και ψήστε σε προθερμσμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.
Ένα Παστίτσιο για όλους! Ελαφρύ και πεντανόστιμο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου