Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015

Υγιεινό σνακ βρώμης με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα!


...και σοκολάτα!
Η βρώμη είναι ένα δημητριακό υψηλής διατροφικής αξίας. Ας φτιάξουμε λοιπόν ένα σπιτικό σνακ βρώμης, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και γλυκιά γεύση
!



Εκτός από τη βρώμη θα προσθέσουμε ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, μέλι ή πετιμέζι, και, γιατί όχι, σοκολάτα! ...για τους πιο γλυκατζίδες! 

Θα χρειαστούμε:
3 κούπες νιφάδες βρώμης
Μια χούφτα αμύγδαλα (καθαρισμένα)
Μια χούφτα καρύδια (καθαρισμένα)
1/2 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
1/2 φλιτζάνι σταφίδες μαυρές
1/2 φλιτζάνι κράνμπερυ
1 φλιτζάνι ηλιόσπορους ξεφλουδισμένους
1 φλιτζάνι μέλι ή πετιμέζι

1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό
1 κουβερτούρα (προαιρετικά)
Σπάμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια σε μικρά κομματάκια. Βάζουμε τη βρώμη σε ένα μεγάλο μπωλ, και προσθέτουμε τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τις σταφίδες, τα κράνμπερυ, τους ηλιόσπορους και τα ανακατεύουμε με τα χέρια ώστε να αναμειχθούν καλα.
Διαλύουμε το μέλι με το ζεστό νερό.
Στρώνουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι, που προγηγουμένως έχουμε βάλει ένα αντικολλητικό χαρτί. Το περιχύνουμε με το αραιωμένο μέλι/πετιμέζι, και φροντίζουμε να πάει παντού. Πατικώνουμε με μια σπάτουλα.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο, στους 160-170 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου.
Στη συνέχεια, το κόβουμε σε κομμάτια, σαν μπάρες ή το σπάμε ακανόνιστα. Όπως κι αν το κάνουμε, είναι το ίδιο νόστιμο!
Αν θέλουμε να το κάνουμε ακόμα πιο γλυκό, ή πιο "γιορτινό", λιώνουμε την κουβερτούρα με τη μέθοδο μπεν μαρί, δηλαδή την κόβουμε κομμάτια μέσα σε ένα σκεύος ή μπωλ και το τοποθετούμε πάνω από ένα άλλο σκεύος, όπου βράζει νερό.



Μπορούμε να ρίξουμε τη λιωμένη σοκολάτα στο ταψί μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, και μετά να το κόψουμε.


Ή



Το κόβουμε/σπάμε, τοποθετούμε τα κομμάτια σε ένα πιάτο και περιχύνουμε με τη σοκολάτα.

Στολίστε με επιπλέον κράνμπερυ.



Ένα υγιεινό γλυκό, χωρίς ζάχαρη, και πολύ θρεπτικό και χορταστικό! Ιδανικό σνακ για παιδιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου