Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2015

Ντολμαδάκια νηστίσιμα (Γιαλαντζί) - συνταγή

Φτιάχνω νηστίσιμα ντολμαδάκια
Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Ντολμαδάκια γιαλαντζί λόγω της ημέρας! Δεν ξέρω αν προτιμάτε τα αγοραστά, πάντως τίποτα δε συγκρίνεται με τα σπιτικά ντολμαδάκια!


Είναι μια εύκολη συνταγή, που μπορεί να φτιάξει ο καθένας, φτάνει να έχει όρεξη για... τύλιγμα! Η νοστιμιά και η φρεσκάδα τους όμως θα σας αποζημειώσει!
Σ' αυτή τη συνταγή για ντολμαδάκια γιαλαντζί, έχω χρησιμοποιήσει αμπελόφυλλα φυλαγμένα στην κατάψυξη, γιατί αυτή την εποχή δεν υπάρχουν φρέσκα, αν δεν έχετε όμως, μπορείτε να προμηθευτείτε αυτά που πουλούν στα καταστήματα.

Νόστιμα, νηστίσιμα, χορτοφαγικά, με έντονο άρωμα και γεύση, τα ντολμαδάκια γιαλαντζί τρώγονται κάθε εποχή του χρόνου!

Υλικά:
Αμπελόφυλλα (περίπου 500γρ)
2 φλιτζάνια ρύζι καρολίνα
5 φλιτζάνια ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνιθο ή δυόσμο
1, 1/2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
1 λεμόνι
Οδηγίες:
Βάλτε το ρύζι για λίγο στο νερό να μουλιάσει. Καθαρίστε και ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια. Ψιλοκόψτε τα μυρωδικά.
Βάλτε 1 φλιτζάνι λάδι στο σκεύος που θα φτιάξετε τη γέμιση και ρίξτε μέσα το κρεμμύδι για να μαραθεί. Σουρώστε το ρύζι και ρίξτε το κι αυτό μέσα. Προσθέστε 2 φλιτζάνια νερό και ανακατέψτε. Προσθέστε τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι, ανακατέψτε και σκεπάστε για να σιγοβράσει τόσο, όσο να πιει το νερό. Προσέξτε γιατί μπορεί να κολλήσει το ρύζι στην κατσαρόλα. Βγάλτε από τη φωτιά και αφήστε το λίγο να κρυώσει.
Βάλτε τα φύλλα σε ένα πιάτο και ετοιμάστε μια ξύλινη επιφάνεια για να γεμίζετε τα ντολμαδάκια (μπορεί να είναι και ένα πιάτο, αν σας βολεύει καλύτερα)
Πάρτε 1 φύλλο και τοποθετείστε το στην επιφάνεια με τη γυαλιστερή του πλευρά προς τα κάτω, και προς τα πάνω, την πλευρά που είναι οι ανάγλυφες νευρώσεις.
Τοποθετείστε 1/2 έως 1 κουταλάκι (εξαρτάται από το μέγεθος του φύλλου) γέμιση στο εσωτερικό του φύλλου. Διπλώστε την αριστερή και δεξιά πλευρά προς τα μέσα και μετά, τυλίξτε από πάνω προς τα κάτω.
Σε μια κατσαρόλα, που προηγουμένως έχετε καλύψει τον πάτο της με αμπελόφυλλα, αρχίζετε να τοποθετείτε τα ντολμαδάκια κυκλικά και σφιχτά μεταξύ τους. Μόλις δημιουργήσετε μία στρώση, περνάτε στην επόμενη. Προσέξτε να τα τοποθετήσετε κοντά-κοντά το ένα στο άλλο, να συγκρατεί το ένα το άλλο.
Όταν τελειώσετε, προσθέστε το υπόλοιπο λάδι, 2 φλιτζάνια νερό και το χυμό του λεμονιού. Αν θέλετε αλατοπιπερόστε λίγο ξανά. Βάλτε από πάνω από τα ντολαδάκια ένα πιάτο που να αντέχει στη θερμότητα και να έχει κάποιο βάρος. Κλείστε την κατσαρόλα, και σιγοβράστε για 40-50 λεπτά.
Μπορείτε να δοκιμάσετε ένα για να δείτε αν είναι έτοιμα. Τραβήξτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσουν!
Όσο πιο πολύ κρυώνουν, τόσο αναδεικνύεται η νοστιμιά τους!


Καλή όρεξη και καλή Καθαρή Δευτέρα!

Δεν χρειάζεται βέβαια να περιμένετε την επόμενη Καθαρή Δευτέρα για να ξαναφτιάξετε ντολμαδάκια γιαλαντζί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου