Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014

Συνταγή για μουστοκούλουρα

cookies with grape syrup

Ο Μούστος είναι ο χυμός των σταφυλιών. Στα μουστοκούλουρα χρησιμοποιούμε μούστο ή πετιμέζι (σιρόπι από χυμό σταφυλιού, μούστο)


Σ' αυτή τη συνταγή θα χρησιμοποιήσω πετιμέζι, το οποίο έχω φτιάξει πριν δυο μήνες.
Έτσι κι αλλιώς δεν έχω διαθέσιμο μούστο αυτή την εποχή.


Συστατικά
 8 φλιτζάνια αλεύρι
1 φλιυζάνι λάδι (αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο)
1 φλιτζάνι πετιμέζι
2 κουταλιές κονιάκ
1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκάλι
2 κουταλιές κανέλα σκόνη
1/2 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
1/2 κουταλάκι κοπανισμένα γαρύφαλα
1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
Οδηγίες: Με ένα σύρμα ή μίξερ, χτυπήστε το λάδι μαζί με το πετιμέζι, το μοσωοκάρυδο, την κανέλα, τα γαρύφαλα και το κονιάκ.
Διαλύστε τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκάλι, προσέξτε όμως να κρατάτε το ποτήρι πάνω από τη λεκάνη με το μείγμα, γιατί θα αφρίσει. Προσθέστε το στο υπόλοιπο μείγμα και χτυπήστε πάλι.
Κοσκινίστε το αλεύρι και προσθέστε το σταδιακά στο μείγμα, καθώς ανακατεύετε με ένα κουτάλι ή με το σύρμα στην αρχή, και μετά ζυμώνοντας με το χέρι. Ζυμώστε μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακιά και να μην κολλάει.
Πλάστε τα κουλουράκια με τα δάχτυλα, κόβοντας μικρά κομμάτια ζύμης που τα απλώνετε σε μακρόστενο κορδόνι, το οποίο στη συνέχεια στρίβετε σε κοτσίδα ή σε κύκλο.
Βάλτε ένα χαρτί ψησίματος στο ταψί και τοποθετήστε πάνω τα κουλουράκια.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200ºC και ψήστε για 15 λεπτά (το πολύ 20). Προσέξτε γιατί αν ψηθούν περισσότερο θα ξεραθούν και θα σκληρύνουν.

white flour and wholewheat flourΤο πείραμά μου:

Χώρισα τη δόση των συστατικών στα δύο, και στη μία χρησιμοποίησα άσπρο αλεύι, ενώ στην άλλη, ολικής αλέσεως.

Στη συνέχεια όμως, αντιμετώπισα ένα πρόβλημα: Η ζήμη ολικής έσπαγε σε κομμάτια και δεν μπορούσα να την πλάσω.
wholewheat must cookies
Να τι έκανα: Την άπλωσα σε ένα ταψί, πάνω σε χαρτί ψησίματος, και πιέζοντας με μία σπάτουλα, έκανα μια λεπτη στρώση.

Χάραξα τα κομμάτια με ένα μαχαίρι, και το έψησα όπως τα υπόλοιπα.

two kinds of must cookies


Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό, κι έτσι έφτιαξα ένα νέο είδος μουστοκούλουρου ή μάλλον... μουστομπισκότου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου