Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018

Βούτυρο αμυγδάλου με κακάο ή χωρίς

πώς φτιάχτουμε βούτυρο αμυγδάλου
Βούτυρο αμυγδάλου

Το μόνο που χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε βούτυρο αμυγδάλου, είναι αμύγδαλα. Ωστόσο, μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα συστατικά, όπως μέλι, κάποιο σιρόπι όπως αγαύης, κακάο, κανέλλα κτλ.

Χρειαζόμαστε ακόμα έναν πολυκόφτη ή μπλέντερ με λεπίδες χαμηλά στον πάτο του δοχείου.
Το βούτυρο αμυγδάλου χρειάζεται αρκετή ώρα χτύπημα για να πάρει κρεμώδη μορφή.
Μήν σας απογοητεύσει η όψη του στην αρχή, σταδιακά θα γίνει. Πρέπει μόνο να προσέξετε ένα-δυο πράγματα για την ασφάλεια του μηχανήματος, ειδικά αν πρόκειται για έναν απλό οικιακό πολυκόφτη.

  • Η ποσότητα που θα βάλουμε στο μηχάνημά μας δεν πρέπει ούτε να υπερβαίνει την ποσότητα που μπορεί να αλέσει, αλλά να μην είναι και λιγότερη από την ελάχιστη που υποδεικνύει το δοχείο.
  • Μην χτυπάτε συνεχόμενα για πολλή ώρα. Κάνετε διακοπές, προσέχοντας να μην ζεσταθεί πολύ το μοτέρ. Αν ζεσταθεί, το βγάζουμε λίγο από την πρίζα και συνεχίζουμε μετά.
  • Μην αφήνετε τις λεπίδες να γυρίζουν στον αέρα, να μην αλέθουν δηλαδή. Ειδικά στην αρχή, το υλικό κολλά στα τουχώματα. Το ξεκολλάμε με ένα κουταλάκι να ξαναπέσει στον πάτο, και συνεχίζουμε.
  • Γενικά, δεν ζορίζουμε το μηχάνημα για να τελειώσουμε πιο γρήγορα.


Αν θέλουμε να προσθέσουμε κάποιο επιπλέον υλικό, το κάνουμε αφού ομογενοποιηθεί κι αρχίσει να γίνεται κρεμώδες, για να μην σκορπίσει και το επιπλέον υλικό στα τοιχώματα.
Έχουμε υπ' όψιν πως ότι κι αν προσθέσουμε, η κρέμα μας θα σφίξει, οπότε χρειάζεται λίγη ώρα ακόμα χτύπημα.
Ο χρόνος που χρειάζεται είναι σχετικός και εξαρτάται από το μηχάνημα που χρησιμοποιούμε.

Χρησιμοποιούμε αμύγδαλα ξεφλουδισμένα, τα οποία έχουμε βουτήξει σε καυτό νερό για να τα ξεφλουδίσουμε. Μπορείτε να τα βάλετε για λίγα λεπτά σε ένα τηγάνι να ψηθούν πολύ ελαφρά (όχι να μαυρίσουν), αλλά εδώ θα το κάνουμε με άψητα.

Το βούτυρο αμυγάλου είναι μια πολύ θρεπτική τροφή και όσο πιο ωμά είναι τα αμύγδαλα, τόσα περισσότερα θρεπτικά συστατικά περιέχουν. Το τρώμε όπως είναι, πάνω σε ψωμί ή φρυγανιά (σαν το ταχίνι), ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν συστατικό σε διάφορα γλυκίσματα, μπάρες δημητριακών κ.α.
Δεν χρειάζεται ψυγείο, μπορείτε ωστόσο να το φυλάξετε κι εκεί.

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου