Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2017

Ρίγανη η νοστιμούλα

ρίγανη πληροφορίες

Ρίγανη, ένα από τα πιο αγαπημένα και δημοφιλή αρωματικά φυτά που, εκτός από τη νοστιμιά και το άρωμα που δίνει στα φαγητά μας, έχει επιπλέον πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.


Το ορίγανον το κοινόν (origanum vulgare), όπως είναι η επίσημη ονομασία της ρίγανης, το συναντάμε και με άλλα ονόματα, όπως ορίγανος, αγριορίγανη, ρίανο, ρούβανο, ρουάνο.
Η ονομασία ορίγανον είναι σύνθετη και προέρχεται από τις λέξεις όρος και γάνος (=λάμψη). "Το φυτό που λάμπει στα βουνά"

Είναι ένας χαμηλός θάμνος που φτάνει τα 90 εκατοστά και συγκαταλέγεται στα φρύγανα, μαζί με το θυμάρι, το σπαράγγι, το φασκόμηλο κ.α. Προτιμά τα ξερά και πετρώδη εδάφη και αφθονεί στα άγρια και χέρσα τοπία της Μεσογείου. Θα την συναντήσουμε ανθισμένη, με τα μικρά λευκά ή λιλά λουλούδια της, από τον Μάϊο έως και τον Σεπτέμβριο, ανάλογα τον τόπο.
Πολλαπλασιάζεται με σπόρους και μοσχεύματα. Φυτεύουμε από τον Οκτώβριο έως και την άνοιξη. Η ρίγανη δεν χρειάζεται πολύ νερό, και καλό είναι να μην την παρα-ποτίζουμε γιατί μπορεί να έχει επίπτωση στην ποιότητα της ρίγανης.
Η περίοδος της ανθοφορίας είναι η καταλληλότερη για να συλλέξουμε τη ρίγανη και να την αποξηράνουμε. Την κρεμάμε σε ματσάκια σε σκιερό μέρος, σκεπασμένα με κάποιο λεπτό ύφασμα ή τούλι, για προστασία από σκόνη και ζωύφια. Κατόπιν, θα την τρίψουμε μέσα σε ένα σουρωτήρι πάνω από ένα ταψί ή λεκάνη, για να συλλέξουμε τη γνωστή σε όλους ξερή θρυμματισμένη ρίγανη.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Αφροδίτη ήταν εκείνη που χάρισε τη ρίγανη στους ανθρώπους για να τους κάνει πιο ευτυχισμένους. 
Η χρήση της ρίγανης στη μαγειρική είναι ίσως η πιο γνωστή σε όλους μας, και βαθιά ταυτισμένη με την γευστική μας παράδοση.ρίγανη πληροφορίες

Με τη ρίγανη μπορούμε να αρωματίσουμε σαλάτες και σάλτσες, να μαρινάρουμε, να την προσθέσουμε σε σούπες, να πασπαλίσουμε τα ψητά φαγητά μας, να φτιάξουμε αρωματικά λάδια και πολλά άλλα. Η χρήση της πρέπει να γίνεται με σύνεση, λόγω της πικρής βάσης στη γεύση της, όταν όμως συνδυαστεί σωστά τίποτα δεν την ξεπερνά.

Εκτός όμως από την τόσο διαδεδομένη χρήση της στη μαγειρική, η ρίγανη έχει σπουδαίες θεραπευτικές ιδιότητες, γνωστές ήδη από την αρχαιότητα. (Προφυλάξεις στο τέλος του άρθρου)

Το αφέψημα (και το έκγχυμα) της ρίγανης δεν έχει και τόσο θελκτική γεύση όμως χρησιμοποιείται σε προβλήματα στομάχου και εντερικές διαταραχές, όπως δηλητηριάσεις, κολικούς, ευκοιλιότητα, τυμπανισμό, αέρια, έχει σπασμολυτικές και χωνευτικές ιδιότητες, ενώ είναι τονωτικό και ορεκτικό.
Ακόμα καταπραϋνει τους πόνους των ρευματισμών, των μυών, των δοντιών και του κεφαλιού.
Βοηθά σε προβλήματα λαιμού και πνευμόνων, ρευστοποιεί τα φλέματα, είναι απογχρεμπτικό, αντισηπτικό και βοηθά στο βήχα, το άσθμα, τη βρογχίτιδα, τον κοκκίτη. Είναι εμμηναγωγό, χρησιμοποιείται στην αμηνόρροια, κ.α.

Για το μπούκωμα και τη γρίππη: 

  • Για φτάρνισμα, τρίψτε τη μύτη με ρίγανη.
  • Για κλειστή μύτη, εισπνέουμε ατμό από αφέψημα ρίγανης. Μερικές σταγόνες αιθέριου έλαιου σε ένα μαντήλι πλάι στο μαξιλάρι, βοηθούν την αναπνοή τη νύχτα.

Βήχας:

  • Εκγχυμα ρίγανης
  • Μια κουταλιά μέλι με μια πρέζα ρίγανη.

Διάρροια

  • Έκγχυμα ρίγανης πριν το γεύμα, χωρίς γλυκαντικά.
  • Βράζουμε μισό λεμόνι μαζί με τη ρίγανη και πίνουμε το έκγχυμα.

Ανορεξία:

  • 1-2 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε 1 ποτήρι νερό.

Έμμηνος ρύση (καθυστέρηση):

  • Αφέψημα για 5-6 μέρες.

Στοματική κοιλότητα και δόντια:

  • Στοματικές πλύσεις και γαργάρες με αφέψημα ρίγανης
  • 10 σταγόνες ριγανέλαιο μέσα σε 1 ποτήρι νερό και κάνουμε μπουκώματα στο δόντι που πονά (αναλγητικό)

Ρευματισμοί:

  • Μασάζ με ριγανέλαιο. Ή αλλιώς, με ένα οποιοδήποτε φυτικό έλαιο στο οποίο έχουμε προσθέσει αιθέριο έλαιο ρίγανης (1-2 σταγόνες για κάθε κουταλιά λαδιού)

Δερματικά προβλήματα:

  • 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο ανακατεμένο με μια κουταλιά μέλι. Μάσκα για την ακμή.
  • Πλύσεις με αφέψημα ρίγανης (κρύο) για δερματικούς ερεθισμούς.

Τσιμπήματα-δαγκώματα:

  • 1-2 σταγόνες αιθέριο έλαιο ρίγανης σε μια κουταλιά ελαιόλαδο για δαγκώματα και εξανθήματα.
  • Κομπρέσσες με μείγμα: 1 φλιτζάνι μηλόξυδο, 1 φλιτζάνι αφέψημα ρίγανης, 1 κουταλιά βάμμα ρίγανης.

Πιασίματα μυών:

  • Μασάζ με ριγανέλαιο.
  • Κατάπλασμα ρίγανης.
  • Ζεσταμένα φύλλα ρίγανης σε ένα τηγάνι, τα τυλίγουμε σε ένα λεπτό ύφασμα και το τοποθετούμε στο σημείο που πονά. (κάνει και για τους ρευματισμούς.)


Εκτός από τα παραπάνω, η ρίγανη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνταγές τόσο για την ομορφιά, καθώς και για τον καθαρισμό του σπιτιού. Αλλά γι' αυτά θα μιλήσουμε σε άλλο άρθρο.

ρίγανη πληροφορίες
Το αφέψημα το παρασκευάζουμε με 1 κουταλιά ρίγανης σε ένα μπρίκι νερό, το οποίο και βράζουμε.
Το έκγχυμα ρίγανης γίνεται με 1 κουταλάκι ρίγανη ανά φλιτζάνι νερού. Τοποθετούμε τη ρίγανη στο ζεστό νερό και αφήνουμε το δοχείο σκεπασμένο για 10 λεπτά.

Τα αφεψήματα/εκγχύματα για θεραπευτικούς σκοπούς πίνονται 3 φορές τη μέρα, για μια εβδομάδα το πολύ, εκτός αν μας συμβουλέψει γιατρός διαφορετικά.



ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ: 

  • Η ρίγανη, εως εμμηναγωγό βότανο, θα πρέπει να αποφεύγεται από εγκύους.
  • Επίσης καλό είναι να αποφεύγεται και από όσους πάσχουν από έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό τους.
  • Τα αιθέρια έλαια δεν τα χρησιμοποιούμε ποτέ απευθείας στο δέρμα.
  • Και τέλος, όσοι παίρνουν φαρμακευτικές αγωγές ή έχουν ιδιαίτερα παθολογικά προβλήματα, πριν καταναλώσουν οποιαδήποτε άλλη θεραπεία οφείλουν να σουμβουλευτούν τον γιατρό τους.
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΜΕ ΤΗ ΡΙΓΑΝΗ:

Η ρίγανη και η καλλιέργειά της

Εποχή της ρίγανης

Χίλιες και μία ιστορίες για τα βότανα - Ρίγανη

Άγρια ρίγανη στο βουνό

Φυτεύω βότανα: Πρώτη η ρίγανη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου