Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017

Ντολμαδάκια με φακές

ντολμαδάκια με διάφορα φύλλα
Ντολμαδάκια με φακή 

Ακόμα μια συνταγή για ντολμαδάκια θρεπτικά, νηστίσμα και φτιαγμένα με ό,τι φύλλα έχουμε στον κήπο ή στο ψυγείο. 


Τα ντολμαδάκια με φακή δεν είναι μόνο νόστιμα και νηστίσιμα αλλά και πολύ θρεπτικά, καθώς ο συνδυασμός φακής με ρύζι δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Ιδανικά για όσους νηστεύουν τώρα την σαρακοστή!
Φυσικά, μπορούμε να τα φτιάξουμε και με τα παραδοσιακά αμπελόφυλλα, υπάρχουν όμως κι άλλα φύλλα με τα οποία μπορούμε να φτιάξουμε νοστιμότατα ντολμαδάκια!

Έφτιαξα λοιπόν τη συνταγή με όσα φύλλα βρήκα στον κήπο:
Φύλλα μολόχας: Όπου βρείτε μολόχες με μεγάλα, πλατιά και καθαρά φύλλα, σε οικόπεδα που δεν βρίσκονται πλάι σε πέρασμα αυτοκινήτων ή ...σκύλων, μην τις αγνοήσετε, μαζέψτε μερικά φύλλα.
Φύλλα μαρουλιού: Χρησιμοποιούμε το πάνω μέρος που είναι πιο εύκαμπτο.
Φύλλα σπανακιού: Κι όμως, ακόμα και τα φύλλα από σπανάκι, αν είναι κάπως πλατιά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ντολμαδάκια!

ντολμαδάκια με φύλλα μολόχας
Ντολμαδάκια νηστίσιμα
Υλικά (45 περίπου ντολμαδάκια)
1 κρεμμύδι μεγαλούτσικο
1 ντομάτα
1/2 φλιτζάνι ρύζι
1/2 φλιτζάνι φακή
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλιτζάνι μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/2 φλιτζάνι δυόσμος ψιλοκομμένος
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Φύλλα από μολόχα, σπανάκι και μαρούλι
τυλίγω ντολμαδάκια
Οδηγίες:
πώς φτιάχνω ντολμαδάκιαΞεπλένουμε τα φύλλα, κόβουμε κοτσάνια και σκληρά μέρη και ζεματίζουμε σε νερό που βράζει για λίγα δευτερόλεπτα.
Βράζουμε τη φακή για 10'.
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το κρεμμύδι, τη ντομάτα, τον μαϊντανό και τον δυόσμο ψιλοκομμένα, λιώνουμε το σκόρδο, προσθέτουμε τη βρασμένη φακή και το ρύζι πλυμένο.
Προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά με το χέρι.
Παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα μας, βάζουμε στο κέντρο 1 κουταλάκι γέμιση και τυλίγουμε τα ντολμαδάκια.
Στον πάτο της κατσαρόλας απλώνουμε μερικά σκέτα φύλλα, για να μην κολλήσουν τα ντολμαδάκια μας.
Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια κυκλικά και σφιχτά μεταξύ τους.
Όταν τελειώσουμε, ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, 1 φλιτζάνι νερό και μια πρέζα αλάτι.
Βάζουμε πάνω από τα ντολμαδάκια 1 πιάτο ανάποδα (να αντέχει στη θερμότητα) για να τα κρατά, και κλείνουμε την κατσαρόλα.
Σιγοβράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 35-40 λεπτά.

Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια με λεμόνι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου