Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2016

Μουσταλευριά, το γλύκισμα του φθινοπώρου

συνταγή για μουσταλευριά
Μουσταλευριά

Η μουσταλευριά είναι ένα εύκολο γλύκισμα, το οποίο μπορούμε να φτιάξουμε τώρα το φθινόπωρο όσο υπάρχουν ακόμα σταφύλια και μούστος.


Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι μούστος και αλεύρι ή σιμιγδάλι.
Ο Μούστος: Η πρώτη επιλογή είναι να τον φτιάξουμε μόνοι μας, στίβοντας σταφύλια για να πάρουμε το χυμό τους. Βάζουμε ένα λεπτό σουρωτήρι πάνω από μία λεκάνη, και πιέζουμε τα σταφύλια με το χέρι. Το χυμό που θα συλλέξουμε, τον περνάμε ξανά μέσα από λεπτό τουλπάνι, για να τον σουρώσουμε καλά και τον βράζουμε για μισή ώρα.
Στην κατσαρόλα, πριν ακόμα πάρει βράση, προσθέτουμε 1 κουταλιά κοσκινισμένη στάχτη από καθαρό ξύλο. Η στάχτη βοηθά στο να σταματήσουμε τη διαδικασία ζύμωσης και να καθαρίσουμε το μούστο. Ξαφρίζουμε όλο τον αφρό και την ακαθαρσία που θα βγει στην επιφάνεια, και τον αφήνουμε να κρυώσει.
Εδώ, μπορείτε να δείτε την διαδικασία παρασκευής πετιμεζιού, και να ακολουθήσετε το 1ο στάδιο βρασμού.
Η δεύτερη επιλογή είναι να αγοράσετε έτοιμο βρασμένο μούστο από οποιοδήποτε οινοποιείο.
Όπως είπαμε, η μουσταλευριά είναι ένα πολύ εύκολο γλυκό, και το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι να μην μας σβωλιάσει, γι' αυτό θα σας δώσω όσο πιο σαφείς οδηγίες γίνεται, για μια βελούδινη μουσταλευριά.
Τα υλικά (για 5 μερίδες):
5 ποτήρια μούστο
1/2 κούπα σιμιγδάλι ή αλεύρι
Καρύδια ή αμύγδαλα (εγώ έβαλα και φυστίκι αιγίνης)
Σουσάμι
Κανέλλα
Οδηγίες:
Βάζουμε σε ένα μπωλ 2 ποτήρια από τον μούστο και προσθέτουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας καλά.
Στη συνέχεια, βάζουμε τον υπόλοιπο μούστο σε μια κατσαρολίτσα και ανάβουμε τη φωτιά στο δυνατό. Όσο ζεσταίνεται, προσθέτουμε αργά αργά το μείγμα μούστου-σιμιγδαλιού (ή αλευριού), ανακατεύοντάς το συνεχώς.
Σημαντικό: 1. Ο μούστος στην κατσαρόλα δεν πρέπει να έχει βράσει ακόμα όταν θα προσθέσουμε το μείγμα. 2. Πρέπει να ανακατεύουμε διαρκώς το μείγμα καθώς το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, για να ανακατεύεται το σιμιγδάλι (ή το αλεύρι) και να μην πέσει όλο μαζί, γιατί τότε μπορεί να κάνει σβώλους.
Μόλις προσθέσουμε όλο το μείγμα, συνεχίζουμε το ανακάτεμα εντός της κατσαρόλας πια, προσέχοντας να μην καθίσει κάτω το σιμιγδάλι ή το αλεύρι.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε ως το τέλος. Τώρα μπορεί να αφρίσει κάπως στην επιφάνεια, αλλά μην σας απασχολεί, ο αφρός θα φύγει όσο βράζει και πήζει.

 

Η μουσταλευριά θα είναι έτοιμη, σχεδόν 40 λεπτά από τη στιγμή που προσθέσαμε το μείγμα στην κατσαρόλα και αρχίσαμε το ανακάτεμα.
Θέλουμε να έχει ρευστή μορφή και να μην πήξει πολύ μέσα στην κατσαρόλα, γιατί αφού την σερβίσουμε στα μπωλάκια, θα πήξει κι άλλο. Αν την βάλουμε και στο ψυγείο, όταν κρυώσει, θα πήξει λίγο περισσότερο. Οπότε το λαμβάνουμε υπ' όψιν.
Τη σερβίρουμε λοιπόν σε μερίδες, και ψιλοκόβουμε τους ξηρούς καρπούς.
Πασπαλίζουμε κάθε μπωλ με κανέλλα, προσθέτουμε τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς και σουσάμι (αν θέλουμε) και την αφήνουμε στην άκρη για 2 ωρίτσες πριν την κεράσουμε. Μπορείτε όπως είπαμε να την βάλετε και στο ψυγείο όταν κρυώσει, της πάει πολύ η δροσερή υφή.

Η μουσταλευριά μας είναι έτοιμη και χωρίς ...σβώλους!

Καλή επιτυχία και καλό φθινόπωρο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου