Σάββατο, 23 Απριλίου 2016

Κάπαρη για την όρεξη!


πληροφορίες για την κάπαρη
Κάπαρη ανθισμένη

"Επισήμως," η συλλογή της κάπαρης γίνεται από τον Μάιο κι ύστερα, αλλά ανεπισήμως, σήμερα μάζεψα άφθονα μπουπούκια από μια, ήδη ανθισμένη κάπαρη! Με τέτοιο καιρό όμως, ζεστό και καλοκαιρινό, πώς να μην ανθίσουν όλα πρόωρα;  


Την κάπαρη, όπως έχουμε ξαναπεί, την βρίσκουμε σε βραχώδη σημεία, τα οποία μπορεί να είναι σε πλαγιές βουνών, αλλά και πλάι στη θάλασσα. Κάποιες φορές μάλιστα, φυτρώνει σε τόσο απόκρημνες τοποθεσίες, που μόνο με ορειβατικό εξοπλισμό προσεγγίζεται. Γι' αυτό το λόγο, αλλά και λόγω του μικρού μεγέθους του μπουμπουκιού, η συλλογή μεγάλης ποσότητας δεν είναι εύκολη υπόθεση.

συλλογή κάπαρης
μπουμπούκια κάπαρης
Όμως δεν χρειάζεται να είμαστε υπερβολικοί, γιατί ένα βάζο κάπαρη μπορεί να μας κρατήσει αρκετό καιρό, πρώτον γιατί δεν την τρώμε κάθε μέρα και δεύτερον, γιατί η ποσότητα που χρησιμοποιούμε κάθε φορά είναι μικρή. Μαζεύουμε τα μικρά μπουμπούκια, μεσαίου μεγέθους. Έτσι, αφήνουμε τα πολύ μικρά να μεγαλώσουν και τα μεγαλύτερα να ανθίσουν και να βγάλουν καρπούς.
Τα άνθη της κάπαρης περιέχουν μία ουσία, η οποία ονομάζεται καπαρρίνη. Αυτή η ουσία διεγείρει τα γαστρικά υγρά του στομάχου, με αποτέλεσμα να ανοίγει την όρεξή μας. Η χρήση της λοιπόν στις σαλάτες, οι οποίεςείθισται να ανοίγουν ένα γεύμα, είναι απολύτως σωστή.
Η κάπαρη είναι γνωστή από την αρχαιότητα, όχι μόνο σαν ορεκτικό άρτυμα αλλά και για τη θεραπευτική της χρήση, από την εποχή του Διοσκουρίδη, ο οποίος συνιστούσε καταπλάσματα από φύλλα και ρίζωμα κάπαρης για περιπτώσεις πρηξημάτων.

Διατηρείται είτε ώς τουρσί, είτε σε αλάτι ή άλμη, ενώ στη χώρα μας εφαρμόζεται και η αποξήρανσή της στον ήλιο. Την χρησιμοποιούμε μέσα σε σαλάτες, για να τις κάνουμε πιο γευστικές και ορεκτικές. Η αρμύρα της αλατισμένης κάπαρης μπορεί να αντικαταστήσει το αλάτι στις σαλάτες, (για όσους βάζουν αλάτι φυσικά, γιατί εγώ δεν βάζω.) Την κάπαρη την προσθέτουμε ακόμα σε σάλτσες με ντομάτα, φρέσκια ή λιαστή και σκόρδο ή ακόμα πάνω σε ντάκους ή μπρουσκέτες, ελαφρώς ψημένες φέτες ψωμιού δηλαδή, τις οποίες πασπαλίζουμε με λάδι, σκόρδο και ψιλοκομμένα λαχανικά.
Τα φύλλα αλλά και οι καρποί της κάπαρης (που θα προκύψουν απ' όσα μπουμπούκια επιβιώσουν του "μπουμπουκομαζέματος") γίνονται επίσης τουρσί.
άγρια κάπαρη
άγρια κάπαρη
Την κάπαρη τη βρίσκουμε συνήθως άγρια στη φύση, αλλά μπορούμε να την φυτέψουμε κιόλας, αν έχουμε τον χώρο και τις κατάλληλες συνθήκες για ν' αναπτυχθεί το φυτό. Προτιμά τα παραθαλάσσια μέρη, κι ας φυτρώνει ακόμα και στις κορυφές των βουνών, αρκεί να.. "αγναντεύει και να μυρίζει" γύρω γύρω θάλασσα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου