Τρίτη, 15 Μαρτίου 2016

Τσουκνίδα η ...παρεξηγημένη

ιδιότητες και χρήσεις της τσουκνίδας
Τσουκνίδα η θεραπευτική

"Τσουκνίδα είσαι!" λέμε συχνά σε κάποιον που είναι ευέξαπτος και αντιδρά επιθετικά, κι αυτό γιατί, αρκεί πολλές φορές και μόνο να πλησιάσουμε τα φυλλαράκια της τσουκνίδας, για να νιώσουμε την έντονη φαγούρα και τον ερεθισμό.


Όμως η τσουκνίδα, παρά τη φαινομενική της "αγριάδα", είναι ένα φυτό φίλος, που έχει πολλά οφέλη να μας προσφέρει. Ένα ακόμα "ζιζάνιο" που φυτρώνει ελεύθερα σε αγρούς αλλά και πλαγιές βουνών, του οποίου οι ιδιότητες, μπορούν να μας συνδράμουν και να μας ευεργετήσουν με πολλούς και διαφόρους τρόπους. Γι' αυτό θέλω να αφιερώσω λίγες γραμμές, όπως και παραπομπές σε περισσότερες πληροφορίες, γι' αυτό το χρήσιμο και ωφέλημο φυτό.

Για απευθείας χρήση, συλλέγουμε την φρέσκια τσουκνίδα μέχρι τον Απρίλιο-Μάιο (πάντα φορώντας γάντια,) ενώ για ξήρανση και φύλαξη Μάιο-Ιούνιο έως και Σεπτέμβριο σε κάποιες περιπτώσεις.
Η τσουκνίδα έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, όπως καθαρτική, διουριτική, αντιαναιμική, τονωτική της κυκλοφορίας του αίματος, αιμοστατική, αντιδιαβητική, βελτιώνει τη λειτουργία των αδένων και τη ρύθμιση του βάρους, αιμοστατική, ακόμα και αφροδισιακή και βοηθητική στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

Ως θεραπευτικό ρόφημα, μπορούμε να την καταναλώσουμε σε μορφή τσαγιού (έγχυμα ή αφέψημα) ή ως χυμό, που τον παρασκευάζουμε στον αποχυμωτή ή το μπλέντερ και κατόπιν τον φιλτράρουμε με ένα λεπτό ύφασμα.
Για έγχυμα: 2-3 κουταλάκια φρέσκιας τσουκνίδας και σπόρων σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό για 10 λεπτά (σκεπασμένο.)
Για αφέψημα: 30γρ από φύλλα σε 1/2 λίτρο νερό. Τα βράζουμε για 2-3 λεπτά και τ' αφήνουμε ση συνέχεια να σταθεί, με σκεπασμένο το σκέυος, για 20-30 λεπτά.

Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί φρέσκια στη μαγειρική, για μια θρεπτική δίαιτα!
Τα μικρά αγκαθάκια των φύλλων της, καταστρέφονται όταν μαγειρευτεί ή αποξηρανθεί. έτσι μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί σε βραστές σαλάτες χορταρικών, πίτες, αλλά και πράσινους ευεργετικούς χυμούς. Δεν έχω προς το παρόν συνταγή για τσουκνιδόπιτα να παρουσιάσω, σύντομα όμως θα έχουμε πιστεύω. Ωστόσο, εδώ μπορείτε να βρείτε διάφορες συνταγές για τσουκνιδόπιτα μαζεμένες, και να διαλέξετε.

Επίσης, η τσουκνίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην κηπουρική!
Στην καλλιέργεια και προστασία φυτών, ιδιαιτέρως των καλοκαιρινών κηπευτικών όπως οι ντοματιές, πιπεριές κτλ. μπορούμε να φτιάξουμε ένα είδος εγχύματος τσουκνίδας και μ' αυτό να ψεκάσουμε τα φτά μας για τις αφίδες, αλλά και για την ενδυνάμωση, τόσο των φυτών, όσο και του εδάφους, καθώς περιέχει άζωτο και άλλα θρεπτικά στοιχεία. Στο παρακάτω βίντεο, βρήκαμε πώς παρασκευάζουμε αυτό το φυσικό προστατευτικό, εντομοκτόνο:


ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ: Αν πάσχουμε από χρόνιες ασθένειες ή ακολουθούμε φαρμακευτικές αγωγές, χρησιμοποιούμε τα βότανα κατόπιν συμβουλής του ιατρού-θεραπευτή μας.

Εξωτερικές πηγές:
200 Βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες - Μαλλιάρης Παιδεία
100 Βότανα, 1000 θεραπείες - Κώστας Βαζαίος
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2014/10/urtica-dioica.html (πολλές και χρήσιμες πληροφορίες για την τσουκνίδα)Δείτε ακόμα:
πίτα με τσουκνίδες
Τσουκνιδόπιτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου