Τρίτη, 15 Μαρτίου 2016

Μολόχα η καταπραϋντική


Χρήση και ιδιότητες της μολόχας
Μολόχα η καταπραϋντική

Η Μολόχα συγκαταλέγεται στα ζιζάνια, αλλά μακάρι όλα τα ζιζάνια να είχαν τη χρησιμότητα και τις ιδιότητες αυτού του υπέροχου φυτού. 


Θα την βρούμε να φυτρώνει κύρίως κοντά σε σπίτια, σε περιοχές καθαρές από φυτοφάρμακα, σε χωράφια αλλά και πλαγιές βουνών, τόσο κοντά στη θάλασσα, όσο και σε υψηλότερο υψόμετρο, σε πετρώδεις πλαγιές βουνού.
Όταν οι βροχές είναι άφθονες, η μολόχα, όπως και όλα τα αγριόχορτα της φύσης, φουντώνει και αναπτύσεται, με ψηλούς μίσχους και πλατιά, μεγάλα φύλλα.
Φέτος, ο χειμώνας δεν ακολούθησε και τόσο ομαλή ροή, όσον αφορά στις θερμοκρασίες, τα κρύα, τις ζέστες κτλ, έτσι δεν είναι ο καταλληλότερος για παρατηρήσεις στην ανάπτυξη των φυτών. Ωστόσο, έχω παρατηρήσει πως οι μολόχες που φύονται σε χαμηλότερο υψόμετρο, κοντά στη θάλασσα, έχουν ήδη ανθίσει, ενώ εκείνες που βρίσκονται ψηλότερα, στις πλαγιές του βουνού, δεν έχουν εμφανίσει ακόμα άνθη.

Αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου όταν συναντούμε μολόχες και ιδιαιτέρως όταν αυτές φυτρώνουν κοντά στο σπίτι μας, είναι ότι δεν τους συμπεριφερόμαστε σα να είναι ζιζάνια, αντιθέτως τις φροντίζουμε, και δεν τις ξεριζώνουμε αν δεν έχουμε απόλυτη ανάγκη τη ρίζα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέρη του φυτού, από τα φύλλα μέχρι τους καρπούς. Είναι ένα φυτό συμμαχός κατά της πείνας και της δίψας, αλλά και των ασθενειών.
Για το βήχα και βρογχικά προβλήματα, τη δύσπνοια, τους μώλωπες, τους ερεθισμούς του δέρματος, τα στραμπουλίγματα, τους καλόγηρους, την επιληψία, τη δυσκοιλιότητα, τις εντερικές διαταραχές, κ.α. Οι χρήσεις και οι εφαρμογές πολλές για να αναλυθούν σε ένα μικρό άρθρο, γι' αυτό θα σταθούμε σε κάποιες επιλεκτικά.

Μερικές ενδιαφέρουσες χρήσεις της μολόχας:

Από τους αρχαίους χρόνους, είναι γνωστές και μνημονεύονται οι χρήσεις της μολόχας, οι οποίες δεν ήταν μόνο φαρμακευτικές. Είναι ένα φυτό με μεγάλο... ταλέντο στη γαστρονομία. Τόσο τα φύλλα, όσο και οι ρίζες, οι βλαστοί, μα και οι καρποί αποτελούσαν λιχουδιές που αξιοποιούνταν με διαφορους τρόπους. Τα φύλλα και οι βλαστοί τρώγονται μέσα σε βραστές σαλάτες, με όσπρια και ρύζι.
ντολμάδες μολόχα
Ντολμαδάκια μολόχας
Με τα μεγαλύτερα φύλλα, μπορούμε επίσης να φτιάξουμε νοστιμότατους ντολμάδες, κάτι που το εφαρμόζουν ακόμα, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Μπορούμε να τα φυλλάξουμε στην κατάψυξη, όπως κάνουμε και με τα αμπελόφυλλα, αφού τα ζεματίσουμε, αλλά επειδή τα φύλλα της μολόχας είναι πιο μαλακά κι ευαίσθητα, είναι προτιμότερο να τα αξιοποιούμε φρέσκα. Έχω φτιάξει ντολμαδάκια γιαλαντζί με φύλλα μολόχας, αλλά και με άλλη γέμιση σε μια πιο ιδιαίτερη συνταγή εδώ. Αληθινά νοστιμότατα!
- Όλα τα μέρη της μολόχας μαγειρεύονται ή τρώγονται όπως είναι.

Ο κύριος Κ. Μπαζαίος, στο βιβλίο του για τα βότανα, εκφράζει το θαυμασμό του στη φύση, παρατηρώντας πως οι μολόχες φυτρώνουν πάντα κοντά στις τσουκνίδες. Πράγματι, έτσι είναι! Τώρα που έχουν φουντώσει όλα τα χορτάρια και βότανα έξω στα χωράφια και τα βουνά, αν αναζητήσετε το ένα από τα δύο φυτά, κάπου πιο κεί θα βρείτε και το άλλο! Αν τσιμπηθείτε από τα φύλλα της τσουκνίδας, τρίβοντας ένα φύλλο μολόχας πάνω στην ερεθισμένη περιοχή, καταπραϋνεται ο πόνος.
- Τα φύλλα της μολόχας έχουν καταπραυντική δράση σε ερεθισμούς από έντομα ή άλλα φυτά. 

οι ιδιότητες της μολόχας
Μολόχα: Ο σύμμαχος της υγείας
Η μολόχα προσφέρεται για αποτοξίνωση του σώματος, καθώς είναι παράλληλα καθαρτική και βοηθητική της λειτουργίας των νεφρών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αφέψημα, φρέσκια ή ξηρή. Όταν χρησιμοποιούμε φρέσκο βότανο σε αφέψημα, πάντα βάζουμε 1-2 κουταλάκια περισσότερο απ' ότι ξηρό. Όμως, το καυτό νερό αφαιρεί τις θεραπευτικές ιδιότητες κάποιων βοτάνων, ειδικά όταν είναι στην φρέσκια τους μορφή. Γι' αυτό, μπορούμε να φτιάξουμε και κρύο αφέψημα, δηλαδή να προσθέσουμε σε κανονικής θερμοκρασίας νερό, 2-3 κουταλάκια φρέσκιας μολόχας, φύλλα και τρυφερά μέρη και το αφήνουμε για τουλάχιστον 6-8 ώρες. Σουρώνουμε και πίνουμε 2 φλιτζάνια την ημέρα, για μία εβδομάδα. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκα φύλλα μολόχας και τρυφερούς βλαστούς μέσα σε φυσικούς χυμούς και smoothies, σε συνδιασμό με άλλα πράσινα λαχανικά, χόρτα και φρούτα. (όταν ψιλοκόβουμε φρέσκα βότανα και χορταρικά, καλό είναι να το κάνουμε με το χέρι, ή έστω, με ένα κεραμικό μαχαίρι, για να μην καταστρέφουμε τα πολύτιμα συστατικά τους)
- Αποτοξίνωση και καλύτερη υγεία του σώματος.


ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ: Αν πάσχουμε από χρόνιες ασθένειες ή ακολουθούμε φαρμακευτικές αγωγές, χρησιμοποιούμε τα βότανα κατόπιν συμβουλής του ιατρού-θεραπευτή μας.

Εξωτερικές πηγές:
Περιβαντολλογικό πρόγραμμα : Βότανα 
100 Βότανα, 1000 θεραπείες - Κώστας Βαζαίος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου