Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2015

Νηστίσιμο Μπεκρή μεζέ - συνταγή

μπεκρή μεζέ με μελιτζάνες
Νηστίσιμο μπεκρή μεζέ

Μπεκρή μεζέ λοιπόν, με ...μελιτζάνες! Είναι η εποχή τους, τι να κάνουμε;


Ο μπεκρή μεζές είναι ένα πολύ νόστιμο και πικάντικο πιάτο, γι' αυτό πρέπει να μπορούν να το απολαύσουν όλοι. Η χορτοφαγική αυτή έκδοση είναι στ' αλήθεια πολύ, πολύ νόστιμη, και νομίζω πως θα την απολαύσουν όλοι όσοι τη δοκιμάσουν!
Ας δούμε πώς θα το φτιάξουμε λοιπόν, αν και δεν έχει μεγάλη διαφορά από το κλασσικό μπεκρή μεζέ, εκτός βέβαια από το βασικό συστατικό: Μελιτζάνα αντί για κρέας!
Υλικά:
2-3 μελιτζάνες φλάσκες
1 μεγάλο κρεμμύδι ή 2 μικρότερα
3 σκελίδες σκόρδο
3 ντομάτες

2-3 φύλλα δάφνης
4-5 κόκκους μπαχάρι
4-5 κόκκους μαύρο πιπέρι
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
1 κούπα κόκκινο κρασί
2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτέ
1/3 κουταλάκι καστανή ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι νερό
Αλάτι
Οδηγίες:
Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε κυβάκια, περίπου. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τις ντομάτες.
Βάζουμε τα κομμάτια της μελιτζάνας σε ένα άδειο βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα και τα σωτάρουμε για λίγο να μαραθούν, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο, λιωμένο, και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σωτάρουμε λίγο ακόμα, 1-2 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ αραιωμένο στο νερό, και το λάδι.
Ανακατεύουμε ελαφρά, προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη, αλάτι.
Ανακατεύουμε πάλι και αφού πάρει βράση, σκεπάζουμε το σκεύος με καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά για να σιγοβράσει για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.
Σερβίρουμε σκέτο ή με άσπρο ρύζι, δένει τέλεια!

Δείτε τη συνταγή με εικόνες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου