Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2015

Δεντρολίβανο για τη Μνήμη!

rosemary bush

Το δεντρολίβανο είναι ένα πανέμορφο βότανο, απαραίτητο στον κήπο ή το μπαλκόνι σας. Δεν είναι απλώς ένα βότανο χρήσιμο για την κουζίνα. Μπορεί ναδίνει γεύση και άρωμα στις γαστρονομικές σας δημιουργίες, έχει και πολλά άλλα οφέλη που θα σας εκπλήξουν.Η γεύση του είναι έντονη, πικάντικη και κάπως πικρή.
Το δεντρολίβανο, γίνεται ένας θάμνος αρκετά μεγάλος, σε κάποιες περιπτώσεις. Έχει πολύ μικρά και λεπτά φύλλα, τα οποία φυτρώνουν πολλά-πολλά μαζί πάνω στα κλαδάκια του, και δεν πέφτουν ούτε χάνουν το χρώμα τους ολογυρίς το χρόνο. Βγάζει λουλούδια μωβ-μπλε και καμιά φορά, άσπρα. Τα βιβλία λένε πως ανθίζει το Φεβρουάριο-Μάρτιο, αλλά όλα είναι σχετικά... Φέτος, ας πούμε, άνθισαν από τον Νοέμβριο και είναι ακόμα ανθισμένα!
Φυτρώνει σε όλα τα εδάφη, ακόμα και στα πετρώδη.
Είναι πολύ εύκολο να αποκτήσετε το δικό σας δεντρολίβανο, φυτεύοντας απλώς μερικά κλαδάκια από ένα μεγαλύτερο φυτό! Βάλτε τα 5 με 6 μέρες σε ένα βάζο με νερό και ύστερα φυτέψτε τα στο χώμα. Τόσο απλό και δοκιμασμένο! Είναι πολύ ανθεκτικό, αλλά και πολύ διακοσμητικό όταν είναι ολάνθιστο, ενώ έχει ελάχιστες απαιτήσεις περιποίησης. Αν έχετε αρκετή ηλιοφάνεια στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας, μπορείτε να το καλλιεργήσετε πανεύκολα.
Μην το παραποτίζετε, γιατί δεν του αρέσει η πολύ υγρασία στο χώμα. Γι' αυτό προσοχή στο υπερβολικό πότισμα, για να μη σαπίσει ή προσβληθεί από ασθένειες η ρίζα του.

…Δεντρολίβανο για τη Μνήμη (Rosemary for Remembrance…) όπως λέει και ο Σαίξπηρ.
Σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές, ακόμα και η μυρωδιά του δεντρολίβανου μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα της μνήμης.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι ν' απολαύσετε τη μυρωδιά του δεντρολίβανου. Να μερικές ιδέες:
  • Αν είστε στο σπίτι, ρίξτε 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου μέσα σε νερό που βράζει, και εισπνεύστε τον αρωματισμένο ατμό.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν καυστήρα αιθέριων ελαίων ή μια ηλεκτρική συσκευή αρωματοθεραπείας (υπάρχουν ακόμα και για το αυτοκίνητο)
  • Ρίξτε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο σε ένα υφασμάτινο μαντήλι, και κρατήστε το μαζί σας για να το μυρίζετε όποτε και όπου θέλετε. 
  • Ρίξτε μερικές σταγόνες στο μαξιλάρι σας!
  • Αν έχετε ήλιο, φυτέψτε δεντρολίβανο σε μια γλάστρα στο παράθυρό σας, και μυρίστε το κάθε πρωί που ξυπνάτε!
  • Βάλτε το σε σακουλάκια από τούλι, και τοποθετήστε τα ανάμεσα στα ρούχα σας. Θα τα προστατεύσουν και θα τα αρωματίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου