Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014

Περίπου Μουσακάς ή ο Μουσακάς του ...φτωχού

eggplants recipe

Η Εποχή της Μελιτζάνας: Νέα Συνταγή από την Evelyn:



Είχα μαζέψει τόσες μελιτζάνες από τον κήπο μου, που αναγκάστηκα να αυτοσχεδιάσω μια νέα συνταγή. Φυσικά, έδωσα αρκετές, αλλά και πάλι μου έμειναν αρκετές. Έτσι, εμπνευσμένη από διάφορες άλλες συνταγές, επινόησα την παρακάτω, την οποία ονόμασα "Περίπου μουσακάς" ή "Ο Μουσακάς του ...Φτωχού".
Έχει αρκετές ομοιότητες με τον διάσημο μουσακά, αλλά είναι πολύ ευκολότερος στην παρασκευή, πιο υγιεινός και πολύ νόστιμος!

Συστατικά:
4-5 μελιτζάνες (εξαρτάται από το μέγεθος του ταψιού)
2-3 πατάτες
4 ντομάτες (μεσαίες προς μεγάλες)
1 κόκκινο κρεμμύδι
2 φύλλα δάφνης
1 κουταλάκι δυόσμο
1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
1 μικρή κόκκινη καυτερή πιπεριά
2/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Καστανή ζάχαρη
Τυρί φέτα (προαιρετικά) 
Παρασκευή: Πλύντε τις μελιτζάνες και κόψτε τες σε φέτες. Βάλτε τις φέτες σε αλατόνερο. Κάποιες μελιτζάνες είναι πιό αλμυρές από άλλες, έτσι, αν δεν είστε σίγουροι για το είδος τους, μουλιάστε τες σε αλατόνερο για 1-2 ώρες.
Ξεφλουδίστε και ψιλοκόψτε το κρεμμύδι. Βάλτε το μισό λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και σωτάρετε το κρεμμύδι. Μόλις ροδίσει, σβήστε με το κρασί. Ανακατέψτε και χαμηλώστε λίγο τη φωτιά.

eggplants recipeΠλύντε και κόψτε σε μικρούς κύβους τις ντομάτες. Προσθέστε τες στο τηγάνι, έτσι όπως είναι, με τα υγρά τους. Ανακατέψτε το μείγμα με μια ξύλινη κουτάλα, προσθέστε τα φύλλα δάφνης, το δυόσμο, την καυτερή πιπεριά, το αλάτι, το πιπέρι και λίγη ζάχαρη. Ανακατέψτε, σκεπάστε το σκεύος κι αφήστε να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
Στο μεταξύ, στραγγιξτε τις μελιτζάνες, πιέστε με το χέρι να φύγουν τα νερά, και στη συνέχεια βάλτε τες σε ένα ταψί, στο γκριλλ για λίγα λεπτά (ο χρόνος εξαρτάται από τον τύπο του γκριλλ. Θέλουμε να μαλακώσουν κι όχι να καούν)
Καθαρίστε τις πατάτες και κόψτε τες επίσης σε φέτες (ροδέλες) Βάλτε το υπόλοιπο λάδι στο ταψί που θα μαγειρέψετε το φαγητό σας, και απλώστε το να πάει παντού. Τοποθετήσετ τις ροδέλες της πατάτας, ώστε να καλύψετε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Αν τρώτε τυριά, τότε εδώ, μπορείτε να τρίψετε λίγη παρμεζάνα ή όποιο τυρί σας αρέσει πάνω από τις πατάτες.
Από πάνω, απλώστε μία στρώση μελιτζάνες.
Βγάλτε την σάλτσα από τη φωτιά, και αν θέλετε να προσθέσετε φέτα, τώρα είναι η στιγμή να την θρυμματίσετε και να την ρίξετε μέσα στην σάλτσα. Ανακατέψτε. Απλώστε σχεδόν τη μισή σάλτσα πάνω από τις μελιτζάνες (λίγο λιγότερο απ' το μισό), και ύστερα βάλτε τις υπόλοιπες μελιτζάνες σε άλλη μία στρώση. Τέλος, απλώστε την υπόλοιπη σάλτσα. προσθέστε 1 κούπα νερό, από τις άκρες του ταψιού.
Προθερμάνετε τον φούρνο, και ψήστε στους 200 βαθμούς  για 1 ώρα. Μετά από τα 30-40 λεπτά, ελέγξτε μήπως χρειάζεται να τοποθετήσετε ένα αλουμινόχαρτο από πάνω, για να μην καεί η επιφάνεια.
Αφήστε το να κρυώσει λίγο και σερβίρετε, είτε κόβοντας σε κομμάτια, είτε απλά με ένα κουτάλι. Είναι τόσο γευστικό που δεν θα σας νοιάξει ο τρόπος σερβιρίσματος!
[Μια συνταγή από την Evelyn]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου